«Φουσκωτή πανσιόν» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

0
168

Λίγες μέρες μετά την άφιξη του σφιχτά πακεταρισμένου φορτίου, το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) συνέδεσε ένα πειραματικό φουσκωτό δωμάτιο, μια τεχνολογία που ίσως προσφέρει μεγαλύτερους χώρους διαμονής για τους πρώτους αστροναύτες στον Άρη, ίσως και σε «τουρίστες» του διαστήματος.

Το BEAM, ένας διογκούμενος χώρος διαβίωσης που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Bigelow Aerospace, έφτασε την περασμένη εβδομάδα στον ISS με το σκάφος ανεφοδιασμού Dragon που εκτόξευσε ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Falcon 9 της SpaceX στην πρώτη προγραμματισμένη προσνήωση τέτοιου συστήματος.

Το Σάββατο, το ξεφούσκωτο ακόμα δωμάτιο συνελήφθη από τον ρομποτικό βραχίονα του σταθμού και μεταφέρθηκε στην τελική του θέση, συνδεδεμένο στην υπομονάδα Tranquility του Σταθμού.

Το δωμάτιο δεν θα γεμίσει με αέρα μέχρι τα τέλη Μαΐου, αναφέρει η NASA. Θα χρειαστούν περίπου 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να διογκωθεί περισσότερο από πέντε φορές σε σχέση με τον αρχικό του όγκο, φτάνοντας τα τέσσερα μέτρα σε μήκος και τα 3,23 μέτρα σε διάμετρο.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, το πλήρωμα του ISS θα επισκέπτεται περιοδικά το νέο δωμάτιο και θα ελέγχει τη συμπεριφορά του.

Στη διπλωμένη μορφή του, το BEAM καταλαμβάνει πέντε φορές μικρότερο όγκο

Οι φουσκωτοί χώροι διαμονής, λένε η NASA και η Bigelow, καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο κατά την εκτόξευση, μειώνοντας έτσι το κόστος της δημιουργίας μεγάλων κατασκευών στο Διάστημα. Η Bigelow θα μπορούσε έτσι να συμμετάσχει στην υλοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη που προγραμματίζει η NASA για τη δεκαετία του 2030.

Σύμφωνα με τη Bigelow, το BEAM πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές όσον αφορά στην απαιτούμενη δομική αντοχή, τα επίπεδα προστασίας από την κοσμική ακτινοβολία και τους τρανταγμούς από τις προσκρούσεις μικρομετεωριτών.

Όταν η διετής δοκιμή τελειώσει, το BEAM θα αποσυνδεθεί από τον ISS και θα αφεθεί να καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα.

Αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, η Bigelow θα προχωρήσει στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης μονάδας B330, η οποία θα προσφέρει χώρο 330 κυβικών μέτρων, 20 φορές περισσότερο από ό,τι το BEAM.

Η εταιρεία ελπίζει ότι μέχρι το 2021 θα είναι έτοιμη να προσφέρει δύο μονάδες B330 στη NASA ή σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα.

Σχόλια