Ποδηλατικός Γύρος στην Αθήνα: διαδρομές, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκδηλώσεις

0
175

Ποδήλατα έχει γεμίσει σήμερα το Κέντρο της Αθήνας λόγω του 23ου Ποδηλατικού Γύρου, ενώ από τις 07:00 έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Έως τη λήξη της διοργάνωσης, θα γίνουν προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους εξής δρόμους:

– Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της Πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Πλατεία Ομονοίας.

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Πλατεία Συντάγματος.

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Λεωφόρο Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Λεωφόρο Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Β. Αλεξάνδρου και της Λ. Βασιλίσσης Όλγας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιθέα, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, σε όλο το μήκος της.

– Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Λ. Βασ.Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Βασ. Αλεξάνδρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιθέα, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Ακαδημίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κανάρη και της Λ. Βασ.Σοφίας.

– Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κοδριγκτώνος και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας.

– Ιουλιανού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Λιοσίων, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Παρρασίου και της πλ. Βάθης και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Μάρνη, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Πλατεία Καραϊσκάκη.

– Αχιλλέως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Θερμοπυλών, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

– Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.

– Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.

– Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας.

– Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.

– Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.

– Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ.Σοφίας.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής, που θα ακολουθήσουν οι ποδηλάτες και για όσο χρόνο διαρκέσει η εκδήλωση, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων:

– Λ.Αλεξάνδρας – Παπαρρηγοπούλου.

– Λ.Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.

– 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Χαλκοκονδύλη.

– Σταδίου – Αμερικής.

– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) – Αμερικής

– Λ.Βασ.Κων/νου – Παυσανίου.

—Οι διαδρομές

Συμμετοχή δήλωσαν 15.000 χιλιάδες ποδηλάτες. Όσοι ποδηλάτες επιθυμούν, καταβάλλουν για τη συμμετοχή τους 1€, με το οποίο ενισχύεται οικονομικά ο ξενώνας των Γιατρών του Κόσμου.

Διαδρομές:
11,5 χλμ
Εκκίνηση 09:30 στην πλ. Συντάγματος στο ύψος της οδού Ερμού, με κατεύθυνση προς την Οδό Φιλελλήνων: Πλ. Συντάγματος – Φιλελλήνων – Λ. Αμαλίας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Βασ. Όλγας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Βασ. Σοφίας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Ζαχάρωφ (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Αλεξάνδρας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Ιουλιανού – Λιοσίων – Μάρνης – Καρόλου – πλ. Καραϊσκάκη – Αχιλλέως – Θερμοπυλών (αριστερά) – Πειραιώς – Σταδίου – πλ. Συντάγματος (τερματισμός)
3 χλμ

Εκκίνηση 09:50 επί της Λ. Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή:
Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Ομόνοια – Σωκράτους (αριστερά) – Πειραιώς (αριστερά) – Σταδίου – πλ. Συντάγματος (τερματισμός)
Διαδρομή Α.με.Α. 1 χλμ: Εκκίνηση 09:45 στα Προπύλαια:
Προπύλαια Πανεπιστημίου – Πανεπιστημίου – Πεσμαζόγλου (αριστερά) – Σταδίου – πλ. Συντάγματος (τερματισμός)

Athens Bike Weekend
Μια γιορτή για το ποδήλατο αυτο το Σαββατοκύριακο στην Πλατεία Συντάγματος, με εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά στη χρήση του ποδηλάτου τόσο για τις αστικές μετακινήσεις τους, όσο και ως μέσο άσκησης, άθλησης και αναψυχής. Στο σημείο όλες οι εξελίξεις και οι τάσεις στα ποδήλατα, τα διαφορετικά είδη ποδηλάτου, τα απαραίτητα αξεσουάρ αλλά και τα ηλεκτρικά ποδήλατα ή e-bikes, που είναι μια ανερχόμενη τάση στο χώρο της αστικής ποδηλασίας.

Για τα παιδιά: θα αφήσετε τους μικρούς ποδηλάτες να παίξουν και μάθουν τους κανόνες ασφάλειας και της σωστής οδικής αγωγής, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη έμπειρων δασκάλων.

Για τις κυρίες: θα υπάρχει ένας χώρος ειδικά για τις γυναίκες που αγαπούν το ποδήλατο στον οποίο παρουσιάζονται γυναικεία ποδήλατα, αξεσουάρ σχεδιασμένα για κυρίες, συμβουλές που καλύπτουν τις γυναικείες ανάγκες.

Από το Bike Weekend δεν λείπουν τα Athens Bikes, τα ποδήλατα της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, εκεί όπου θα ενημερωθείτε και θα ανακαλύψετε τις διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με το πρώτο σύστημα bike sharing της πόλης.
Σάββατο 16/4, 10:00-19:00, Κυριακή 17/4, 9:00-18:00

Ο Ποδηλατικός Γύρος διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Αθήνας για το ποδήλατο και είναι ο πλέον μαζικός και ιστορικός θεσμός της πόλης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και από το 1987 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ιστορίας της πρωτεύουσας.

Την εκκίνηση έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στις 9.30 το πρωί απο την πλατεία Συντάγματος.

econews

Σχόλια