Κλίμα: μηνιαίο ντόμινο υπερθέρμανσης το 2016 – Πού έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασίας

0
1034

Ο ένας μετά τον άλλο οι μήνες του 2016 αποδεικνύονται οι θερμότεροι στα μετεωρολογικά χρονικά από το 1880 που τηρούνται σχετικές μετρήσεις.

Έτσι, μετά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο Μάρτιος που πέρασε ήταν ο θερμότερος στη μετεωρολογική ιστορία σύμφωνα με δύο από τους τέσσερις οργανισμούς που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία, την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) και την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, τη γνωστή NASA (οι υπόλοιπες δύο είναι η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ -NOAA και η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία-Met Office).

Η μέση θερμοκρασία στη Γη τον προηγούμενο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα – η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την JMA.

Ο Φεβρουάριος του 2016 ήταν κατά 1,04 βαθμούς Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο, αλλά ο Μάρτιος ήταν συγκριτικά ακόμη πιο ζεστός.

Η συνεχής άνοδος του θερμομέτρου αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα είδος κατάστασης επείγουσας κλιματικής ανάγκης», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και την αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετωρολογική Υπηρεσία, που άρχισε να καταγράφει τη θερμοκρασία το 1891, κάθε ένας από τους τελευταίους 11 μήνες ήταν ο πιο ζεστός στα χρονικά, σπάζοντας διαδοχικά ρεκόρ.

Στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA επιβεβαίωσαν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος στην δική της μετεωρολογική ιστορία (από το 1880), καθώς η θερμοκρασία ήταν 1,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980 για αυτόν τον μήνα του έτους. Είχαν προηγηθεί ανάλογα ρεκόρ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο διάσημος κλιματολόγος Μάικλ Μαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία για τον Μάρτιο, αναφώνησε «Ουάου!» και δήλωσε «συνεχίζω να σοκάρομαι από αυτά που βλέπουμε. Είναι μια υπενθύμιση πόσο επικίνδυνα κοντά βρισκόμαστε πλέον στο να εισέλθουμε ανεπιστρεπτί σε αχαρτογράφητα νερά. Καθίσταται έτσι ακόμη πιο επείγουσα η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα».

Οι επιστήμονες περιμένουν πλέον τα επίσημα στοιχεία για τον Μάρτιο 2016 της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αλλά αναμένεται -όπως γίνεται σχεδόν πάντα- να μην διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που μόλις δημοσιοποίησε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το Met Office ήδη εκτιμά ότι το 2016 θα σημειωθεί νέο ετήσιο ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, για τρίτο κατά σειρά έτος.

—Πού σημειώθηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Σύμφωνα με τον ειδικό μετεωρολόγο Μαξιμιλιάνο Ερέρα, σημειώθηκαν νέα ιστορικά υψηλά θερμοκρασίας το 2016 στις κάτωθι περιοχές:

Μποτσουάνα (43,8 Κελσίου στο Μάουν),
Μπουρκίνα Φάσο (47,5 Κελσίου στο Ντόρι),
Καμπότζη (42,6 Κελσίου στο Πρέα Βίχεαρ)
Λάος (42,3 Κελσίου στο Σένο)
Τόνγκα (35,5 Κελσίου στο Νιαφόου)
Βανουάτου (36,2 Κελσίου στο Λαμάπ Μαλεκούλα)
Ουαλίς και Φουτουνά (35,8 Κελσίου στο Μαοπούπο).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαμηλό θερμοκρασιακό ρεκόρ των -5,7 Κελσίου που καταγράφηκε στην κορυφή Τάι Μο Σαν πάνω από το Χονκ Κονγκ σε υψόμετρο 957 μέτρων.

econews

Σχόλια