Ο Κιμ πατάει το κουμπί για το Κλίμα

0
1190

Η Βόρεια Κορέα θα είναι μία εκ των 130 χωρών που θα επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Σου-γιονγκ θα συμμετάσχει στην τελετή που θα λάβει χώρα στις 22 Απριλίου στη Νέα Υόρκη και η οποία θα σηματοδοτήσει την επικύρωση της σημαντικής κλιματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015.

Η είδηση ​​παρουσιάζει ενδιαφέρον, διότι η πολιτικά απομονωμένη χώρα με το τυραννικό κομμουνιστικό καθεστώς υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν ένα από τα επτά κράτη που δεν υπέβαλαν επίσημες δεσμεύσεις για το Κλίμα μαζί με τη Συρία, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, και τη Λιβύη.

Οι υπόλοιπες 188 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Παρισιού έχουν παρουσιάσει σχέδια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με απώτερο στόχο τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της Προβιομηχανικής Εποχής.

Ο ΟΗΕ έχει αφήσει να εννοηθεί πως οι χώρες που δεν θα επικυρώσουν τη συμφωνία ενδέχεται να αποκλειστούν από μελλοντικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικές με το Κλίμα.

Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου ο Ρι δήλωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι η Βόρεια Κορέα προστατεύει το περιβάλλον και μάλιστα έχει κηρύξει «πόλεμο κατά της αποψίλωσης των δασών».

Επίσης δήλωσε πως στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 37,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αν και ο στόχος δεν κατατέθηκε ως επίσημη δέσμευση κατά τη σύνοδο κορυφής.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες που αντιστοιχούν στο 55% των παγκόσμιων εκπομπών.

Η Βόρεια Κορέα είχε επικυρώσει την προηγούμενη συμφωνία, το Πρωτόκολλο του Κιότο, αν και ως αναπτυσσόμενη χώρα δεν ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε περικοπές εκπομπών.

econews

Σχόλια