Ιπτάμενα φωτοβολταϊκά χαλιά παρέχουν ηλιακή ενέργεια στη Γη

0
626

Η Πρωτοβουλία για τη Διαστημική Ηλιακή Ενέργεια (Space Solar Power Initiative-SSPI) είναι ο καρπός της συνεργασίας ανάμεσα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech) και την εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας Northrup Grumman.

Η SSPI έχει προτείνει την ανάπτυξη 2.500 φωτοβολταϊκών «ιπτάμενων χαλιών», μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου το καθένα, τα οποία θα περιστρέφονται συγχρονισμένα για να συγκεντρώσουν ηλιακή ενέργεια. Στη συνέχεια η διαστρική ηλιακή ενέργεια θα εκπέμπεται στη Γη παρέχοντας καθαρή ενέργεια σε όλο τον πλανήτη.

Τα ηλιακά χαλιά με επιφάνεια 900 στρεμμάτων θα έχουν πάχος μόλις 2,5 εκατοστών και θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για φτωχές περιοχές χωρίς άλλες υποδομές ηλιακής ενέργειας.

Προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση γης για αυτό το σκοπό, οι δέκτες της ενέργειας θα εγκατασταθούν σε υπάρχοντα κτήρια ή σε περιφράξεις σε αγροτικές περιοχές.

Η ενέργεια θα εκπέμπεται με ασφάλεια στη Γη υπό τη μορφή μικροκυμάτων που θα μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Η ενεργειακή πυκνότητα του σήματος δεν θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που δεχόμαστε όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία ή όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο» αναφέρει ο επιστήμονας του Caltech, Αλί Χαμιτζίρι και προσθέτει ότι η τεχνολογία δεν προκαλεί «χημικές μεταβολές, αλλά παράγει λίγη θερμότητα».

Τα διαστημικά φωτοβολταϊκά πάνελ θεωρητικά είναι εννέα φορές αποδοτικότερα από τα επίγεια διότι δέχονται επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ηλιακή ακτινοβολία χωρίς το εμπόδιο των καιρικών συνθηκών.

Η ομάδα του Caltech αναγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για μια πρόκληση που αξίζει να αναληφθεί.

econews

Σχόλια