Στα καλά φωτοβολταϊκά το «μάρμαρο» για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

0
718

Τα φωτοβολταϊκά με υψηλές αποδόσεις θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ που, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του λειτουργού της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα υπερβεί τα 200 εκατ. Ευρώ στα τέλη του έτους.

Ποια είναι αυτά τα συστήματα; Πρόκειται για φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένη σε περιοχές της Ελλάδας με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, όπως η Πελοπόννησος και τα νησιά που συχνά φέρουν ηλιακούς ιχνηλάτες (trackers).

Όπως μεταδίδει το energypress, το περίφημο new deal για τις ΑΠΕ, που υποτίθεται ότι θα εξυγίαινε τον κλάδο «κούρευε» τις ταρίφες με γνώμονα κάποιες αδρές παραδοχές που αφορούσαν στο κόστος εγκατάστασης, το προσδοκώμενο ύψος της παραγόμενης ενέργειας, τα συνολικά έσοδα κ.λπ.) και με βάση κάποιον εύλογο εσωτερικό βαθμό πληρωμής των επενδύσεων (IRR).

Ωστόσο, το κάθε εγκατεστημένο ηλιακό Κιλοβάτ δεν παράγει τις ίδιες Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η τελική απόδοση εξαρτάται και από τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Το υπουργείο διαθέτει πληροφορίες για την απόδοση, αλλά και το κόστος κατασκευής όλων των φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φωτοβολταϊκά που υπεραποδίδουν θα αποζημιώνονται μέχρι κάποιο όριο παραγωγής για την ταρίφα του new deal και για την υπόλοιπη ενέργεια με την Οριακή Τιμή Συστήματος. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και θεωρείται δίκαιη αφού δεν επιβαρύνει οριζόντια όλους τους «πράσινους» παραγωγούς και σίγουρα όχι εκείνους που αντιμετωπίζουν και σήμερα ακόμα πρόβλημα βιωσιμότητας.

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι με την παρέμβαση αυτή θα εξοικονομηθεί μέρος του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ενώ από την άλλη θα περιοριστεί η πτώση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (που προκύπτει και από την είσοδο των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα)η οποία όπως είναι γνωστό οδηγεί σε μεγαλύτερα ελλείμματα τον Ειδικό Λογαριασμό.

econews

Σχόλια