SpaceX: επική προσνήωση επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου [video]

0
390

Την προσνήωση πυραύλου της σε πλατφόρμα στον ωκεανό πέτυχε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες η αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής SpaceX που ανήκει στον οραματιστή επιχειρηματία Ήλον Μασκ, γνωστό από την Tesla Motors και την πλατφόρμα πληρωμών PayPal.

Η επιτυχία της SpaceX χαρακτηρίζεται κοσμογονική καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων που θα μειώσουν δραματικά το κόστος των διαστημικών αποστολών και που θα μπορούν να ανακτηθούν τόσο από το έδαφος όσο και από τη θάλασσα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η SpaceX πέτυχε την προσεδάφιση του κύριου σταδίου του πυραύλου της Falcon 9 στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Τώρα κατάφερε να τον προσνηώσει στην πλωτή ρομποτική πλατφόρμα, με το χαρακτηριστικό όνομα «Of Course I Still Love You», που έπλεε 300 χλμ. ανοιχτά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ. Εκεί, στον ωκεανό εκτιμάται ότι θα γίνεται η ανάκτηση στα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος «προσνηώθηκε αντί να ανοίξει μία τρύπα στο σκάφος ή να πέσει στο πλάι. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον συνεχάρη για το επίτευγμα. «Είναι χάρη σε καινοτόμους σαν εσάς και τη NASA που η Αμερική εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα στην εξερεύνηση του διαστήματος» έγραψε στο Twitter.

Δείτε το video!

—Φουσκωτό δωμάτιο

Ο Falcon 9 εκτοξεύτηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 8 Απριλίου μεταφέροντας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το πρώτο φουσκωτό δωμάτιο που σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία ανθρώπων στο Διάστημα.

Το BEAM, ένας διογκούμενος χώρος διαβίωσης που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Bigelow Aerospace, εκτοξεύθηκε στις 23:43 (ώρα Ελλάδας την Παρασκευή).

beam-bigelow-image

Σήμερα, ένας βασικός περιοριστικός παράγοντας στο μέγεθος των κατασκευών που τίθενται σε τροχιά είναι ο χώρος που προσφέρουν οι πύραυλοι με τους οποίους εκτοξεύονται αυτές οι κατασκευές.

Η τεχνολογία της Bigelow θα μπορούσε μελλοντικά να επιτρέψει την δημιουργία πιο ευρύχωρων μονάδων διαβίωσης, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη τη δεκαετία του 2030.

«Οι μονάδες της Bigelow είναι ελαφρύτερες, καταλαμβάνουν σημαντικά λιγότερο χώρο κατά την εκτόξευση, και επιπλέον είναι μακράν πιο οικονομικές από τις παραδοσιακές, άκαμπτες μονάδες» επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Θα χρειαστούν περίπου 45 λεπτά μέχρι να γεμίσει το δωμάτιο με αέρα και να διογκωθεί σε περισσότερο από πέντε φορές τον αρχικό του όγκο, φτάνοντας τα τέσσερα μέτρα σε μήκος και τα 3,23 μέτρα σε διάμετρο.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, το πλήρωμα του ISS θα επισκέπτεται περιοδικά το νέο δωμάτιο και θα ελέγχει τη συμπεριφορά του.

Σύμφωνα με τη Bigelow, το BEAM πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές όσον αφορά τη δομική αντοχή της νέας μονάδας και τα επίπεδα προστασίας από την κοσμική ακτινοβολία και τις προσκρούσεις μικρομετεωριτών.

Όταν η διετής δοκιμή τελειώσει, το BEAM θα αποσυνδεθεί από τον ISS και θα αφεθεί να καταστραφεί από τις τριβές στην ατμόσφαιρα.

Αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, η Bigelow θα προχωρήσει στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης μονάδας B330, η οποία θα προσφέρει χώρο 330 κυβικών μέτρων, 20 φορές περισσότερο από ό,τι το BEAM.

Η εταιρεία ελπίζει ότι μέχρι το 2021 θα είναι έτοιμη να προσφέρει δύο μονάδες B330 στη NASA ή σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα.

Ήταν η πρώτη επανάληψη αποστολών ανεφοδιασμού του ISS από την SpaceX μετά το ατύχημα του Ιουνίου 2015, οπότε καταστράφηκε ο πύραυλος μαζί με το φορτίο που μετέφερε.

Περίπου δυόμισι ώρες μετά την εκτόξευση, το φορτίο είχε παραδοθεί στον ISS και το κύριο στάδιο του πυραύλου, που έχει ύψους όσο ένα κτήριο 23 ορόφων, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής.

econews

Σχόλια