Θεσσαλονίκη: βιοκλιματική ανάπλαση δροσίζει την πλατεία Χρηματιστηρίου [pics]

0
2399

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τα εγκαίνια της ανανεωμένης πλατείας Χρηματιστηρίου του επονομαζόμενου «φραγκομαχαλά».

Το έργο «βιοκλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής Πλατείας Χρηματιστήριου» περιλαμβάνει καίριες παρεμβάσεις σε ένα σημαντικό τμήμα του παλιού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου, με αποτέλεσμα να αλλάξει τελείως η εικόνα της πλατείας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης παρότρυνε τους κατοίκους της περιοχής, να προστατέψουν την αναβαθμισμένη πλατεία δημιουργώντας ομάδα «προστασίας» η οποία θα κάνει περιπολίες καθημερινά για να αποτρέψει τους βάνδαλους να χαλάσουν την ωραία εικόνα της πλατείας.

«Αν οι πολίτες δεν φροντίσουν να διώξουν τους κανίβαλους που βανδαλίζουν τον δημόσιο χώρο, τότε τα λεφτά θα πάνε χαμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες του έργου υπολογίζουν ότι κατά τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία στο συγκεκριμένο σημείο θα είναι μειωμένη κατά μέσο όρο έως και 5 βαθμούς Κελσίου χάρη στη βιοκλιματική ανάπλαση.

Σύμβουλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ο φυσικός Σπύρος Κάνουρας και η αρχιτέκτων-μηχανικός Δρ Αγγελική Χατζηδημητρίου.

«Με βάση τις προσομοιώσεις μας, σε πλήρη λειτουργία των βιοκλιματικών παρεμβάσεων, η θερμοκρασία των δαπέδων υπολογίστηκε ότι μπορεί να μειωθεί έως και 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία του αέρα έως και 2 βαθμούς», περιγράφουν οι επιστήμονες Κάνουρας και Χατζηδημητρίου.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης φυτεύτηκαν νέα δέντρα, τοποθετήθηκαν ψυχρά υλικά στο δάπεδο (ειδικός τύπος κυβόλιθων με βάση το τσιμέντο και υψηλό συντελεστή ανάκλασης και εκπομπής) και χρησιμοποιήθηκαν υδάτινα στοιχεία, δηλαδή σιντριβάνια δαπέδου, νεροκουρτίνες και καταιονητήρες, κοινώς συσκευές ψεκασμού νερού.

Στο επάνω μέρος της πλατείας στηριγμένοι σε μεταλλικές βάσεις περιστρέφονται έξι ανεμιστήρες παρέχοντας φυσικό κλιματισμό. Οι έλικες λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, είναι αθόρυβες και τη νύχτα σταματούν.

Στην περιοχή έχει διαμορφωθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων, το οποίο περιλαμβάνει τις οδούς Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Ηρώδου Αττικού, Ερνέστ Εμπράρ, Συγγρού, Πάικου και Καποδιστρίου, καθώς και τμήματα της Ολυμπίου Διαμαντή και της Βηλαρά.

Η «πράσινη» ανάπλαση καλύπτει μια πολεοδομική ζώνη 110 στρεμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 5,5 εκατ. ευρώ και εκτελέστηκε μέσω του ΕΣΠΑ.

econews

 

Σχόλια