Γιγάντια μαύρη τρύπα σε ένα μικρό συμπαντικό χωριό

0
157

Μια γιγάντια μαύρη τρύπα με μάζα ίση με αυτή 17 δισεκατομμυρίων ήλιων ανακάλυψαν αστρονόμοι. Μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ, η νέα μαύρη τρύπα-μαμούθ έχει την ιδιαιτερότητα ότι βρίσκεται σε μια πολύ «αραιοκατοικημένη» περιοχή του διαστήματος σε αντίθεση με διαστημικά σώματα αντιστοίχου μεγέθους.

Μέχρι σήμερα οι μεγαλύτερες μαύρες τρύπες – όσες έχουν μάζα τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας- έχουν βρεθεί στο κέντρο πολύ μεγάλων γαλαξιών που ανήκουν σε πυκνά γαλαξιακά σμήνη.

Η νεοανακαλυφθείσα γιγάντια μαύρη τρύπα βρίσκεται στον γαλαξία NGC 1600, σε μια «έρημο» του σύμπαντος, σε απόσταση περίπου 200 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ηριδανού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια αστρονομίας Τσουνγκ-Πέι Μα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και τον Γιενς Τόμας του γερμανικού Ινστιτούτου Φυσικής Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι πιθανότατα η ανακάλυψη είναι «η κορυφή του παγόβουνου» και ότι άλλες θηριώδεις μαύρες τρύπες βρίσκονται σε απρόσμενα σημεία.

«Είναι σαν να βρίσκεις έναν ουρανοξύστη σε ένα χωράφι στο Κάνσας αντί για το Μανχάταν», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μα.

Οι αστρονόμοι υπολόγισαν το μέγεθος της μαύρης τρύπας με βάση την ταχύτητα της κίνησης των άστρων στην περιοχή που επηρεάζει.

Εξήγηση για την εμφάνισή της δεν έχει ακόμα δοθεί. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι προήλθε από τη συγχώνευση δύο μαύρων τρυπών όταν οι γαλαξίες τους συγκρούστηκαν.

Οι μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν η ύλη γίνεται τόσο πυκνή, που τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει από τη βαρυτική έλξη που ασκούν ούτε καν το φως. Στο πρώιμο σύμπαν, όπου υπήρχαν άφθονα αέρια, ορισμένες αχόρταγες μαύρες τρύπες έγιναν υπερμεγέθεις, διότι «καταβρόχθιζαν» τεράστιες ποσότητες αέριας ύλης γύρω τους και παράλληλα εξέπεμπαν ισχυρές ποσότητες ενέργειας. Σήμερα αυτές οι μαύρες τρύπες φαίνονται σαν πολύ φωτεινά κβάζαρ (ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες).

Η ανακάλυψη και μελέτη της νέας μαύρης τρύπας έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, καθώς επίσης με τα επίγεια «Τζέμινι» στη Χαβάη και «ΜακΝτόναλντ» στο Τέξας.

Η μαύρη τρύπα στον δικό μας γαλαξία έχει μάζα «μόνο» τέσσερα δισεκατομμύρια Ήλιους.

Σχόλια