Φωτοβολταϊκά: οι πρώτοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί τον Ιούνιο

0
1439

Τον Ιούνιο αναμένονται οι δύο πρώτοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί στα φωτοβολταϊκά με την εγκατάσταση συνολικής ισχύος 50 Μεγαβάτ. Πρόκειται για τα πρώτα ηλιακά Μεγαβάτ που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια σχεδόν ολοκληρωτικού «παγώματος» της αγοράς.

Όπως μεταδίδει το energypress, πρόκειται για δύο πιλοτικούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος θα αφορά στα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά πάρκα. Το όριο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτό το χαρακτηρισμό θα λάβουν τα πάρκα ισχύος άνω των 2 MW ή και του ενός Μεγαβάτ. Ο διαγωνισμός σε αυτή την κατηγορία θα αφορά συνολική σε έργα συνολικής ισχύος 35-40 MW.

Ο δεύτερος θα αφορά τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, δηλαδή εκείνα που έχουν ισχύ από 500 KW έως 1 ή 2 MW (ανάλογα που θα τεθεί το όριο) για έργα συνολικής ισχύος 10 – 15 MW.

Για τη διενέργεια των πιλοτικών διαγωνισμών θα οριστεί ένα ανώτατο όριο τιμής (ταβάνι) και οι υποψήφιοι επενδυτές θα καλούνται να μειοδοτήσουν επί της τιμής αυτής, να δηλώσουν δηλαδή πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή δέχονται να είναι η τιμή που θα εισπράττουν ανά Κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ταβάνι» για τους διαγωνισμούς θα οριστεί στα επίπεδα των 90 – 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα για τα νέα έργα η τιμή είναι στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος (δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα κάτω από τα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), γεγονός που καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs, και η ταρίφα διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά θα προχωρήσουν ανεξάρτητα και παράλληλα με τη διαδικασία κατάρτισης του οριστικού σχεδίου για τις ΑΠΕ, καθώς προβλέπεται η τέλεσή τους από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και θα αξιοποιηθούν για τη χάραξη της μελλοντικής στρατηγικής.

Παρά τη μικρή ισχύ, η αγορά των φωτοβολταϊκών τους θεωρεί ως μεγάλη ευκαιρία για την αναθέρμανση του κλάδου που έχει κυριολεκτικά βαλτώσει.

econews

Σχόλια