Ελληνικό γάλα και γιαούρτι: έρχονται ανατροπές για τους παραγωγούς

0
924

Οι αλλαγές στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων που προβλέπει το προσχέδιο υπουργικής απόφασης που κατατέθηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προοιωνίζονται δύσκολες μέρες για τους έλληνες παραγωγούς.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Έθνος», προβλέπεται απαλειφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού, ενώ μια ακόμα αλλαγή είναι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αλλαγές αυτές που βασίζονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ανοίγουν την πόρτα για εισαγωγές όχι μόνο φθηνού νωπού γάλακτος, αλλά και φθηνών πρώτων υλών, όπως το γάλα σε σκόνη, για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλού κόστους.

Ήδη η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» στα γαλακτοκομικά προϊόντα της και απειλεί έναν εξαγωγικό κλάδο με ετήσια συμβολή στο ΑΕΠ άνω των 140 εκατ. Ευρώ.

Παράγοντας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επικείμενη αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση παραδέχθηκε ότι επειδή πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπαραγωγής επιβάλλονται λύσεις για να διοχετευθούν σε άλλες αγορές τα τεράστια πλεονάσματα γάλακτος που συσσωρεύονται στην Ευρώπη.

—«Ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία

Σχέδιο διατάγματος της Τσεχίας που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα όργανα της ΕΕ ορίζει τις απαιτήσεις για το γάλα και διεκδικεί να παρασκευάζει προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο ελληνικό γιαούρτι.

Συγκεκριμένα, οι αναφορές εμφανίζονται σε δύο παραγράφους:

– Γιαούρτια των οποίων η περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη αυξήθηκε με την αφαίρεση του γάλακτος τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που δεν προστέθηκαν εκούσια σε συμπυκνωμένη μορφή, φέρουν την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι».

– Γιαούρτια τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που προστέθηκαν εκούσια με την προσθήκη συμπυκνωμένων συστατικών πρωτεϊνών γάλακτος πριν από την έναρξη της διαδικασίας ζύμωσης φέρουν τη  ένδειξη «γιαούρτι ελληνικού τύπου».

Σχόλια