Ο Νείλος βάφτηκε κόκκινος και παραπέμπει στην Έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο

0
1434

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, μια από τις δέκα πληγές που προκάλεσε ο θεός των Εβραίων στον Φαραώ της Αιγύπτου ήταν ότι τα νερά του ποταμού Νείλου μετατράπηκαν σε αίμα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα πλάσματα που ζούσαν σε αυτόν και να εμφανιστεί έλλειψη πόσιμου νερού (εδ. 7:14-21).

Μια φωτογραφία βγαλμένη από την «Έξοδο» των Εβραίων από την Αίγυπτο που απεικονίζει τον Νείλο με κόκκινο χρώμα δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Τη φωτογραφία έλαβε ο δορυφόρος Sentinel-3A που εκτοξεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου. Ο δορυφόρος ανήκει στο στόλο του προγράμματος Copernicus το οποίο διενεργεί μετρήσεις σχετικές με την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τους πάγους της Γης.

Μέσα σε ένα 24ωρο, τα όργανα του δορυφόρου σαρώνουν ολόκληρο τον πλανήτη και στέλνουν το υλικό αυτό στο κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Εξελιγμένα επιστημονικά όργανα εντοπίζουν την ενέργεια που εκπέμπει η επιφάνεια της Γης σε εννέα φασματικές ζώνες συμπεριλαμβανομένων της ορατής και της υπέρυθρης.

Τα δεδομένα από το δορυφόρο θα συμβάλλουν στην κατανόηση της κατάστασης της βλάστησης του πλανήτη, αλλά και στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, τη διερεύνηση των χρήσεων της γης και τη μέτρηση του επιπέδου των υδάτων.

Φυσικά το κόκκινο χρώμα στη φωτογραφία που βλέπετε δεν είναι αίμα, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί για την αποτύπωση της βλάστησης στις περιοχές που διασχίζει ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός του κόσμου που ρέει σε μια απόσταση 6.669 χιλιομέτρων από το Νότο στο Βορρά της Αφρικανικής Ηπείρου.

econews

Σχόλια