Κυνήγι: καφενειακές προτάσεις και «φαρσοκωμωδία» του ΥΠΕΝ καταγγέλλει ο Ωρίων

0
805

Πρακτικές «φοιτητικού αμφιθεάτρου» της δεκαετίας του 1980 και προσχηματικό Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή του το Δίκτυο των Κυνηγών «Ωρίων».

Ο Ωρίων κάνει λόγο για παρωδία καθώς το ΥΠΕΝ απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προτάσεων σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου και έθεσε ως έναρξη συζήτησης των προτάσεων αυτών την επομένη το πρωί.

«Με το πρόσχημα του κατεπείγοντος, θα πρέπει επιστημονικοί φορείς, κυνηγοί, επαγγελματικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι άνθρωποι της υπαίθρου κλπ να εκφράσουν τις απόψεις τους, με την βαρύτητα και σοβαρότητα που πρέπει να διαθέτουν, εντός 4-5 ημερών. Υπάρχει κανείς πολίτης στη χώρα αυτή που μπορεί να πιστέψει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά αποτελέσματα;» αναφέρουν οι κυνηγοί.

«Οι κουβέντες μεταξύ φίλων που μαζεύονται σε ένα τραπεζάκι ταβέρνας και προτείνουν μεταξύ των άλλων «Την οριστική κατάργηση του κυνηγιού μέχρι το 2020» ή «Να δημιουργηθούν χώροι σε κάθε Δήμο της Ελλάδας ή να αναλάβουν τα Δασαρχεία και να συγκεντρώνονται εκεί τα σφραγισμένα όπλα, τα οποία θα παραδίνονται πίσω στους ιδιοκτήτες τους κατά την έναρξη του κυνηγιού», αποτελούν άραγε την ατζέντα συζήτησης μεταξύ των στελεχών του Υπουργείου, των Πανεπιστημίων και των Επιστημόνων της Θηραματολογίας;» προσθέτει ο Ωρίων.

Αξίζει άραγε να συγκεντρώνονται καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εδικοί Επιστήμονες της Θηραματοπονίας και της Διαχείρισης Περιβάλλοντος, κυνηγοί και στελέχη του Υπουργείου για να συζητήσουν περί της θήρας με κινήματα για την προστασία των αδέσποτων σκύλων ή της θαλάσσιας χελώνας; Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην παρωδία διαλόγου, όπως «να απαγορεύεται το κυνήγι των ξενικών ειδών» και «τα ξενικά είδη πρέπει να αφαιρούνται από τα οικοσυστήματα που εισβάλλουν» από την ίδια «οικολογική» ομάδα, δείχνουν ολοκάθαρα τον εκτροχιασμό της διαδικασίας αυτής σε μια φαρσοκωμωδία.

 

Σύμφωνα με τους κυνηγούς οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί έρχονται σε αντίθεση με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (π.χ. πενταετής αντί της ισχύουσας ετήσιας ρυθμιστικής θήρας) και με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (π.χ. ενιαίας αντί της ισχύουσας κλιμακωτής λήξης θήρας θηραματικών ειδών). Καταγγέλλουν, επίσης, ότι καταβάλλεται προσπάθεια παραπλάνησης των αρμοδίων με «αόρατες» απειλές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο δεν έχει καταδικάσει ποτέ την Ελλάδα για θέματα θήρας.

«Ή μήπως ο μετασχηματισμός του δόγματος «κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο» σε «κάθε πόλη και αποθήκη κυνηγετικών όπλων, κάθε χωριό και αποθήκη κυνηγετικών φυσιγγίων» θα αποτελεί το νέο δόγμα ανάπτυξης του τόπου, που σχεδιάζει κυβέρνηση μας; Θα συνυπολογίζει προφανώς και τις αναγκαίες προσλήψεις αποθηκαρίων και φυλάκων πέρα από τους θηροφύλακες. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους ως χώρα» επισημαίνουν δηκτικά οι κυνηγοί.

Καλούν, τέλος, για την αναβολή του «διαλόγου παρωδία», τη διεξαγωγή ενός διαλόγου για το κυνήγι με βάση «επιστημονικά κριτήρια» και τονίζουν ότι «επικοινωνιακά παιχνίδια και οικολογικοί ρεβανσισμοί με τρόπαια τους κυνηγούς δεν χωρούν».

econews

Σχόλια