Χελιδονίσματα 2016 στα Ιωάννινα και την Ανατολική Μακεδονία

0
98

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με τον τίτλο Χελιδονίσματα σε περιοχές της Ελλάδας με ξεχωριστή οικολογική αξία.

Στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ) τα «Χελιδονίσματα» συνδιοργάνωσε ο τοπικός Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη συμμετοχή σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας και ΠΕ Ξάνθης.

Τα «Χελιδονίσματα» είναι μια εκδήλωση στην οποία γίνεται ένα πρώτο καλωσόρισμα στα χελιδόνια, τα οποία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν από το μακρινό τους ταξίδι και πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως και τις 21 Μαρτίου 2016 με την συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων.

Φέτος καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη χρονιά, με 230 μαθητές που έφτιαξαν χελιδονοφωλιές από πηλό στα Κέντρα Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Δέλτα Νέστου.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν:

*100 μαθητές στο Κ.Π. Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή, από το 6ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και το 11ο 6/θ ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, και,

*126 μαθητές στο Κ.Π. Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας από το Δημοτικό Σχολείο Ηλιόπετρας, το 1/θ νηπιαγωγείο Αυξεντίου, το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άξιον» και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης.

Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές φέτος ήταν εμπλουτισμένο με νέες δραστηριότητες και καταρχάς περιελάμβανε μια παρουσίαση σχετικά με τα είδη των χελιδονιών που έχουμε στην Ελλάδα, για το ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν κατά το μακρινό μεταναστευτικό τους ταξίδι, τι υλικά και ποια διαδικασία χρειάζεται για να φτιάξουν τη φωλιά τους και πώς φυσικά μπορούμε να τα βοηθήσουμε εμείς.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους χώρους των εκθέσεων για το ΕΠΑΜΑΘ και τις αξίες των υγροτόπων και τέλος ακολούθησε το πιο διασκεδαστικό κομμάτι για τα παιδιά, η κατασκευή χελιδονοφωλιών από ειδικό πηλό.

Οι φωλιές που κατασκευάστηκαν ήταν αντίγραφα των φωλιών που κατασκευάζουν τα ίδια τα χελιδόνια και το ίδιο λειτουργικές, για αυτό και θα τοποθετηθούν στα σχολεία τους για να κατοικηθούν από τους μικρούς φτερωτούς φίλους μας.

Στα Ιωάννινα, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για τα «Χελιδονίσματα 2016» σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τις Σχολικές Δραστηριότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας επισκέφτηκε πέντε σχολεία της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης (8ο Δημοτικό, 27ο Δημοτικό, 1ο Δημοτικό Ανατολής, 2ο Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Δημοτικό παιδιών με προβλήματα όρασης), ενημέρωσε τους μαθητές για τα είδη των χελιδονιών στην Ελλάδα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι καθώς και για το πώς μπορούμε εμείς να τα βοηθήσουμε.

Τέλος, και εκεί οι μικροί μαθητές έφταξαν χελιδονοφωλιές από πηλό οι οποίες θα τοποθετηθούν στα σχολεία.

econews

Σχόλια