Κυπαρισσιακός Κόλπος: κόντρα Τσιρώνη-τοπικών αρχών για τον χαρακτηρισμό της περιοχής

0
1017

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγράφεται σχετικά με τον χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού Κόλπου στο προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (23/3) ανάμεσα στον αναπλ. υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και τον δήμαρχο Τριφυλλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα με τη συμμετοχή στελεχών της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους συλλόγων της περιοχής.

Από τη μια πλευρά δήμαρχοι, τουριστικοί και άλλοι φορείς επιθυμούν την ανακήρυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «περιφερειακού πάρκου», ενώ κυβέρνηση και οικολογικές οργανώσεις προωθούν τον χαρακτηρισμό του ως «εθνικού πάρκου» μια απόφαση που αποκλείει κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η περιοχή μπορεί και πρέπει να ονομαστεί «εθνικό πάρκο» αντί για «περιφερειακό», με την εν λόγω γνωμοδότηση να έχει ωστόσο συμβουλευτικό και μόνο χαρακτήρα και συνεπώς να μη δεσμεύει σε καμία περίπτωση τη διοίκηση. Παρόλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης εμμένει στην άποψη ότι η εν λόγω περιοχή πρέπει να παραδοθεί αποκλειστικά στην οικολογία.

«Η οικολογία έχασε την μάχη με την Costa Navarino και στην περιοχή της Σκουριάς και οφείλει η οικολογία να αποκτήσει μια καινούργια νίκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης προκαλώντας την αντίδραση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατσίβελας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, φαίνεται ότι το υπουργείο θέλει να δώσει αποκλειστικά αγροτική προοπτική στην περιοχή, ενώ θέση του δήμου και των πολιτών είναι πως θα πρέπει να έχει και μια αναπτυξιακή τουριστική προοπτική.

Από εκεί και πέρα ο δήμαρχος κάλεσε τον κ. Τσιρώνη να έρθει στην περιοχή σε μια ανοιχτή διαβούλευση με τον κόσμο, που υποσχέθηκε ότι θα το κάνει, ενώ από την πλευρά του δήμου ήδη έχουν σταλεί υπομνήματα στους αρχηγούς των κομμάτων και θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης όλων. Σημείωσε δε πως η λογική των προτάσεών τους είναι στη λογική του μέσου δρόμου και κάλεσαν τον υπουργό να διανύσει και αυτός το μισό δρόμο».

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει καταλάβει την αξία της επένδυσης της Costa Navarino και τη συμβολή που είχε στην απογείωση της Μεσσηνίας, μια επένδυσης με σεβασμό στο περιβάλλον και την απόλυτη παραδοχή της κοινωνίας. Δεν μπορεί η κοινωνία μας, ο δήμος μας, να πληρώσει ή να αντιμετωπίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε θα πρέπει να πληρώσουν το επιτίμιο μιας μάχης γοήτρου που δίνει το περιβάλλον της οικολογίας. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εμείς θα διεκδικήσουμε τα δίκαια των πολιτών σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας και κατάθεσης του ΠΔ στο ΣτΕ» πρόσθεσε ο Δήμαρχος μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία».

Οι τοπικές αρχές χαρακτηρίζουν ως «έγκλημα» τον ενδεχόμενο χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού ως «εθνικού πάρκου» και θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων ενόψει της κατάθεσης του Προεδρικού Διατάγματος.

—Ζητούν νέα Περιβαλλοντική Μελέτη

Σημειώνεται ότι η περιβαλλοντική μελέτη πάνω στην οποία βασίστηκε το σχέδιο ΠΔ που προωθεί το ΥΠΕΝ για τον χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού ως «εθνικού πάρκου» είναι η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για το παλαιότερο ΠΔ του πρώην υπ. Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη που προωθούσε τη λύση του περιφερειακού πάρκου με ζώνες οικιστικής ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητά την αναθεώρηση της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης βάσει της οποίας έχει δημιουργηθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς της εν λόγω περιοχής το σχέδιο που αφορά στον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης βασίζεται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στην οποία αποτυπώνονται λανθασμένα οικολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία που στρεβλώνουν την πραγματικότητα και όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, κ Γιώργος Γεωργιόπουλος: “Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ανακληθεί άμεσα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η σχετική διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος από μηδενική βάση”.

econews

Σχόλια