Η πυρηνική ενέργεια στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας

0
844

Στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας έχουν μπει τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας όπως έδειξαν οι έρευνες μετά το πρόσφατο μακελειό στις Βρυξέλλες.

Έτσι, η αποτροπή της πρόσβασης τρομοκρατών σε πυρηνικά υλικά και εγκαταστάσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο της τέταρτης διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που διοργανώνει 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν συνολικά 53 χώρες και πέντε διεθνείς οργανισμοί μεταξύ των οποίων η Διεθνής Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA).

Η σύνοδος αυτή διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο Ομπάμα το 2009. Οι τρεις τελευταίες διοργανώθηκαν στην Ουάσιγκτον, τη Σεούλ και τη Χάγη, το 2010, το 2012 και το 2014 αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της οι παγκόσμιοι ηγέτες επιδίωξαν την καλύτερη δυνατόν αποτροπή περιστατικών κλοπής ή απόκτησης πυρηνικών υλικών από εξτρεμιστές.

Ενισχύθηκε επίσης η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πυρηνικών υλικών όπως το εμπλουτισμένο ουράνιο και το πλουτώνιο (που χρησιμοποιούνται για τις ατομικές βόμβες). Ένας ακόμα στόχος είναι η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στα πυρηνικά εργοστάσια.

Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, απομάκρυνε από το έδαφός της αυτό τον μήνα ποσότητα πλουτωνίου, επαρκή για την κατασκευή 50 βομβών και τη μετέφερε στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς της Πρωτοβουλίας κατά της Πυρηνικής Απειλής (ΝΤΙ), οι προσπάθειες των κυβερνήσεων διεξάγονται με βραδείς ρυθμούς και εντοπίζονται σοβαρά κενά ασφαλείας σε πολλές πυρηνικές μονάδες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Επιτροπής για τα Σχάσιμα Υλικά του 2015 το πλουτώνιο και το εμπλουτισμένο ουράνιο που κυκλοφορούν στον πλανήτη επαρκούν για την κατασκευή όπλων ισοδύναμων με 200.000 πυρηνικές βόμβες όπως αυτή της Χιροσίμα.

Η Σάρον Σκουασόνι, ειδική για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) επιθυμεί οι χώρες που εξακολουθούν μέχρι τώρα να διαθέτουν αποθέματα να ενταχθούν ενεργά στη διαδικασία.

Το 2014, 35 χώρες ανέλαβαν δεσμεύσεις αλλά μεγάλες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν δεν μετείχαν στην προσπάθεια αυτή. «Θα ήταν πράγματι σημαντικό οι χώρες αυτές να συμμετάσχουν».

Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί να συνεχιστεί το έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται στα σημαντικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής για τον Ομπάμα.

Η κυβέρνησή του ήταν η κινητήρια δύναμη σε αυτές τις συνόδους και μένει ακόμη να καθοριστεί ποιος θα αναλάβει τα ηνία μετά την αποχώρησή του.

Η Ρωσία φέτος δεν θα είναι παρά ένας απλός παρατηρητής.

Ειδικοί εκφράζουν την απογοήτευσή τους που τα πυρηνικά κράτη δεν συμπεριλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα στις συνομιλίες τους. «Θα έπρεπε να υπάρχει μια ατζέντα που να καλύπτει όλα τα σχάσιμα υλικά, που χρησιμοποιούνται τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση», δήλωσε ο Μπρους Μπλερ, συνιδρυτής της οργάνωσης κατά των πυρηνικών όπλων Global Zero.

econews

Σχόλια