Τιτάνας: Όρη με υψόμετρο 3.300 μέτρα πάνω σε έναν ωκεανό

0
526

Βουνοκορφές φτάνουν σε υψόμετρο τα 3.337 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους ανακάλυψε η μη επανδρωμένη αποστολή Cassini στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Η υψηλότερη κορυφή ανακαλύφθηκε στα Όρη Μιθρίμ του Τιτάνα, ενώ ο δορυφόρος διαθέτει και άλλα βουνά με υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων, τα περισσότερα κοντά στον ισημερινό του.

Η ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα της αποστολής Cassini-Huygens, μιας κοινή ευρωαμερικανικής μη επανδρωμένης αποστολής της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας έγινε στο 47ο συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που διεξήχθη 21-25 Μαρτίου στο Τέξας των ΗΠΑ.

Επειδή κάτω από το έδαφος του Τιτάνα εικάζεται ότι κρύβεται ένας ωκεανός υδρογονανθράκων, οι επιστήμονες δεν περίμεναν να παρατηρήσουν τόσο ψηλά βουνά από τα ραντάρ του Cassini. Πιστεύουν ότι, όπως και στη Γη, τα βουνά του Τιτάνα δημιουργήθηκαν από ενεργές τεκτονικές δυνάμεις στο υπέδαφος.

Επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουν πώς είναι δυνατό να υψώνονται τόσο ψηλές κορυφές πάνω σε ένα παγωμένο ωκεανό, αλλά και η κατάρτιση ενός χάρτη του εξωγήινου δορυφόρου, που σύμφωνα με τη NASA έχει την εικόνα της Γης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Εξάλλου, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων των ινστιτούτων SETI της Καλιφόρνια και Southwest Research Institute του Τέξας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», μερικά τουλάχιστον από τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου μπορεί να είναι νεότερα και από τους δεινόσαυρους.

Η γέννησή τους πιθανώς συνέβη πριν από μόνο 100 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι υπέθεταν έως τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη άποψη, οι δορυφόροι είναι τόσο παλιοί όσο και ο ίδιος ο Κρόνος, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Η νέα εκτίμηση δίνει μια πολύ πιο πρόσφατη ημερομηνία για τη γέννηση των φεγγαριών, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί.

econews

Σχόλια