Φουκουσίμα: η ραδιενέργεια «τηγάνισε» τα ρομπότ καθαρισμού

0
2146

Απαιτήθηκαν δύο χρόνια και χιλιάδες εργατοώρες για να κατασκευαστούν τα ρομπότ που βούτηξαν στις δεξαμενές του ραδιενεργού -πλέον- νερού που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη του Αντιδραστήρα 3 της πυρηνικής μονάδας Νταίτσι της Φουκουσίμα με αποστολή να απομακρύνουν εκατοντάδες, πάνω από 560, λιωμένες ράβδους καυσίμων.

Οι ράβδοι καυσίμων έλιωσαν και διέφυγαν από το χαλύβδινο περίβλημα που τις συγκρατούσε και αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται. Αυτή η περιοχή του εργοστασίου είναι τόσο επικίνδυνη ώστε κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται. Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να πλησιάσουν, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανέπτυξε ρομπότ που μπορούν να κινηθούν κάτω από το νερό, μέσα σε κατεστραμμένες σήραγγες και σωληνώσεις για να αναζητήσουν τις λιωμένες ράβδους καυσίμων.

Τα ρομπότ παρουσιάστηκαν πριν από δύο μήνες μετά από δύο χρόνια έρευνας και ανάπτυξης.

Το πρόβλημα είναι ότι μόλις πλησίασαν τους αντιδραστήρες, η ραδιενέργεια κατέστρεψε την καλωδίωσή τους και τα αχρήστευσε με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες καθυστερήσεις.

Η Tepco που έχει δεχτεί δριμεία κριτική για τη διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα υποστηρίζει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και ότι σε πολλά σημεία της μονάδας τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν είναι ανώτερα από αυτά που μετριούνται στο Τόκυο.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μόνο το 10% της ζημιάς έχει αποκατασταθεί.

Στους Αντιδραστήρες 2 και 3 έχει σημειωθεί μερική τήξη, αλλά περισσότερο προβληματίζει η κατάσταση στον Αντιδραστήρα 1 όπου εκτιμάται ότι το καύσιμο από τις λιωμένες ράβδους χύθηκε στον πυθμένα του χαλύβδινου περιβλήματος, το διαπέρασε και έφτασε στο εξωτερικό πέδιλο από σκυρόδεμα που συγκρατεί την κατασκευή.

Ο επικεφαλής των εργασιών Αποξήλωσης της Tesco, Ναοχίρο Μασούντα έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση των εργασιών τα 30 με 40 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Tepco τον Φεβρουάριο κατασκεύασε το μεγαλύτερο παγωμένο τείχος στον κόσμο με σκοπό να εμποδίσει το νερό του υδροφόρου ορίζοντα από το να φτάσει στα υπόγεια των κατεστραμμένων αντιδραστήρων και να μολυνθεί. Στα τέλη του έτους η Tepco θα ξεκινήσει την άντληση υδάτων στο τείχος, που μοιάζει με τις σωληνώσεις στο πίσω μέρος ενός ψυγείου ώστε να τα ψύξει.

Δείτε το video επίδειξης των ρομπότ από την Toshiba.

econews

Σχόλια