Ταφόπλακα στις θεωρίες για Αρειανούς βάζει νέα θεωρία

0
2332

Κάποτε ο πλανήτης Άρης φιλοξενούσε έναν ωκεανό, αλλά αυτό συνέβη για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε κοσμολογικά και γεωλογικά μεγέθη, που ήταν μάλλον αδύνατον να εξελίχθηκαν οι απαραίτητες βιοχημικές διεργασίες για τη δημιουργία και την εμφάνιση ζωής.

Τη νέα θεωρία παρουσίασε ο Τιμ Πάρκερ του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας (JPL), μιλώντας στο 47ο συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που διεξήχθη 21-25 Μαρτίου στο Τέξας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Πάρκερ το νερό στον Άρη μετέφεραν αστεροειδείς που έπεσαν κατά συρροή στην επιφάνεια κατά την πρώιμη περίοδο της ζωής του Κόκκινου Πλανήτη και διατηρήθηκε εκεί μόνο προσωρινά.

Ο στόλος των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, αλλά και το μη επανδρωμένο εργαστήριο Curiosity που εξερευνά την επιφάνεια έχουν συλλέξει μια σειρά στοιχείων που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μεγάλου ωκεανού που κάλυπτε σχεδόν ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη στο μακρινό παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Πάρκερ και τον συνάδελφο του στο JPL Ρόμπερτ Αντερσον, όπως συνέβη και στη Γη, έτσι και ο Άρης λίγο μετά την δημιουργία του, πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, δέχτηκε ένα ανηλεή βομβαρδισμό κομητών και αστεροειδών και πλημμύρισε από το νερό που κουβαλούν μαζί τους αυτά τα ουράνια σώματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ωκεανός στο μισό βόρειο ημισφαίριο.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του πλανήτη που έχει ανακαλύψει το Curiosity.

Όμως οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες του Άρη δεν επέτρεψαν στον ωκεανό να διατηρηθεί για χρονικό διάστημα τέτοιο που να επιτρέψει όλες τις βιοχημικές διεργασίες που απαιτούνται για να αναπτυχθεί κάποια μορφή ζωής.

Με άλλα λόγια, ο ωκεανός αυτός πάγωσε και εξαφανίστηκε μετά από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, διάστημα ελάχιστο ώστε να εξελιχθεί ζωή.

Η θεωρία των δύο επιστημόνων βάζει ταφόπλακα στις εκτιμήσεις περί ύπαρξης ζωής στον Άρη, έστω και σε μικροβιακή μορφή.

Ωστόσο, θα απαιτηθούν περαιτέρω γεωλογικές έρευνες προς επίρρωση της θεωρίας του Πάρκερ σύμφωνα με άλλους επιστήμονες.

econews

Σχόλια