Η Ελλάδα αντί για καταφύγιο εκατόμβη της μεσογειακής φώκιας

0
824

Την ίδια στιγμή που στα νερά της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι πληθυσμοί Μεσογειακής φώκιας έχουν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες και οι τοπικοί φορείς κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια στοχεύοντας να αναπτύξουν πρακτικές που θα ενθαρρύνουν την πιθανή φυσική επανένταξη αυτού του σπάνιου θηλαστικού στα νερά τους, εμείς στην Ελλάδα διαπρέπουμε για άλλη μία φορά με την αναποτελεσματικότητά μας.

Έχουμε την τύχη οι θάλασσες μας να φιλοξενούν τον τελευταίο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως, περίπου 200 – 250 από τις 450 μεσογειακές φώκιες διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες – ένα είδος εξαιρετικά σπάνιο: το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη και το δεύτερο στην υφήλιο. Όμως επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε αυτόν τον σπάνιο πληθυσμό με εγκληματική αμέλεια, και όχι μόνο.

Οι θανατώσεις συνεχίζονται σε όλη την ελληνική ακτογραμμή– μόνο στο Aνατολικό Αιγαίο το Αρχιπέλαγος κατέγραψε μέσα σε 14 μήνες έξι νεκρές φώκιες εκ των οποίων τουλάχιστον οι δύο θανατώθηκαν από δυναμίτη! Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα ζώα που εντοπίζουμε είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά που θανατώνονται, καθώς στην πλειονότητά τους καταλήγουν σε δυσπρόσιτες ακτές.

«Ενώ λοιπόν στις ελληνικές θάλασσες δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συνεχιζόμενη σφαγή της μεσογειακής φώκιας, κάποιοι αντί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με αποτελεσματικές παρεμβάσεις, από το κέντρο των πόλεων επιμένουν να δημιουργούν πλασματικές εντυπώσεις για την ανάκαμψη του πληθυσμού, σύμφωνα με το τι τους εξυπηρετεί συγκυριακά» αναφέρει το Αρχιπέλαγος και προσθέτει ότι θα επανέλθει σύντομα για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Σχόλια