Ζωή από πυρίτιο: ένα βήμα πιο κοντά στο Σταρ Τρεκ

0
970

Η ζωή στη Γη βασίζεται στον άνθρακα. Όλοι οι οργανισμοί χτίζουν τα κύτταρά τους από οργανικά μόρια που βάση έχουν τον άνθρακα.

Επιστήμονες και συγγραφείς ιστοριών επιστημονικής φαντασίας επί δεκαετίες εικάζουν ότι το πυρίτιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας ζωής με εναλλακτική βιοχημική βάση διότι δημιουργούν χημικούς δεσμούς με άλλα άτομα με τον τρόπο που το κάνει ο άνθρακας.

Μολονότι το πυρίτιο είναι ένα ευρέως διαθέσιμο χημικό στοιχείο -από αυτό αποτελείται το 28% του γήινου φλοιού έναντι 0,03% του άνθρακα) δεν υπάρχει πουθενά στη χημεία ρης ζωής.

Αυτό μπορεί να αλλάξει εάν ευσταθούν όσα υποστήριξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας στο εξαμηνιαίο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που λαμβάνει χώρα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας αυτή την εβδομάδα.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει ένα βακτηριδιακό ένζυμο που ενσωματώνει αποτελεσματικά το πυρίτιο σε απλούς υδρογονάνθρακες, μια πρώτη βάση της ζωής.

Οργανισμοί που θα μπορούσαν να ενσωματώσουν το πυρίτιο στα κύτταρά τους θα σήμαιναν μια νέα βιοχημεία παρότι η δημιουργία πλασμάτων από πυρίτιο όπως το Χόρτα από το Σταρ Τρεκ μάλλον θα αργήσει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φράνσις Αρνολντ ξεκίνησαν με ένα θερμόφιλο βακτήριο που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και το οποίο περιέχει ένα ένζυμο, το κυτόχρωμα c. Το τελευταίο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μεταφέρει πυρίτιο σε υδρογονάνθρακες. Η ομάδα της “Αρνολντ κατάφερε να ενισχύσει αυτή τη λειτουργία, έτσι ώστε αυτό το μικρόβιο να παραγάγει υδρογονάνθρακες που περιέχουν πυρίτιο με ρυθμό 2.000 φορές ταχύτερο σε σχέση με το φυσικό κυτόχρωμα c.

Στη φύση αυτή η λειτουργία πιθανότατα αποτελεί υποπροϊόν της λειτουργίας του ενζύμου που δεν έχει καν σχέση με τον πρωταρχικό του ρόλο.

Προς το παρόν, αυτοί οι υδρογονάνθρακες που περιέχουν πυρίτιο και λέγονται οργανοσιλάνια, δεν έχουν κάποια χρησιμότητα ούτε στη βιομηχανία, ούτε στα ίδια τα βακτήρια που παράγουν αυτές τις χημικές ουσίες. Όμως, όταν η όλη διαδικασία εξελιχθεί, σύμφωνα με την “Αρνολντ, τέτοια εξελιγμένα μικρόβια μπορεί μελλοντικά να παράγουν πολύπλοκα υλικά με βάση το πυρίτιο.

Και στο βάθος διαφαίνεται ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα: η δημιουργία μορφών ζωής με βάση το πυρίτιο.

 

econews

Σχόλια