Λονδίνο: τα θρυλικά διπλά λεωφορεία γίνονται ηλεκτρικά

0
188

Τα πέντε πρώτα διπλά λεωφορεία στον κόσμο που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια θα κυκλοφορήσουν σύντομα στους δρόμους του Λονδίνου.

Την παραγγελία εκτέλεσε η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD. Τα λεωφορεία έχουν αυτονομία που πλησιάζει τα 300 χιλιόμετρα.

Η τροφοδοσία του θρυλικού λονδρέζικου λεωφορείου με ηλεκτρική ενέργεια εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας να καταπολεμήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση: από την κατασκευή «εθνικών ποδηλατοδρόμων» ως την τροφοδοσία λεωφορείων με καύσιμα βιοντίζελ και τηγανέλαια και από την επιστράτευση περιστεριών για την παρακολούθηση της ρύπανσης την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους.

Τα μονά λεωφορεία του Λονδίνου θα κινούνται με τεχνολογία μηδενικών εκπομπών ρύπων ως το 2020. Πλέον το ίδιο θα γίνει και με τα διπλά λεωφορεία.

—Περιστέρια κατά της ρύπανσης

Οι εταιρείες Plume Labs και DigitasLBi τοποθέτησαν αισθητήρες ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω σε δέκα αγωνιστικά περιστέρια που πετούν στον ουρανό του Λονδίνου.

Η πρώτη «περιπολία» των περιστεριών θα διαρκέσει μόλις τρεις ημέρες, αλλά τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα αποτελέσουν τη βάση μιας μεγάλης μελέτης για την ποσοτική και γεωγραφική κατανομή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βρετανική πρωτεύουσα από ερευνητές του Κολλεγίου Ιμπέριαλ.

Οι αισθητήρες καταγράφουν τους πιο κοινούς ρύπους που συναντώνται στην ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων, το διοξείδιο του αζώτου και το όζον.

Τα περιστέρια παρακολουθεί κτηνίατρος που φροντίζει για την καλή κατάσταση της υγείας τους.
econews

Σχόλια