Τοξικό νερό με μόλυβδο πίνουν 6 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ

0
956

Νερό μολυσμένο με μόλυβδο πίνουν σχεδόν έξι εκατομμύρια Αμερικανοί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας USA Today που έχει προκαλέσει πάταγο.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι το νερό σε 2.000 δίκτυα ύδρευσης των ΗΠΑ περιέχει μόλυβδο σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από τις ελάχιστες που συστήνει η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Από αυτά τα δίκτυα, τα 350 υδροδοτούν σχολεία ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα 180 αμέλησαν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους.

Δείγμα νερού που ελήφθη από ένα δημοτικό σχολείο του Μέιν περιείχε ποσότητα μολύβδου κατά 42 φορές μεγαλύτερη από το όριο που έχει θέσει η EPA. Σε ένα νηπιαγωγείο της Πενσιλβάνιας ήταν 14 φορές μεγαλύτερη.

Η έρευνα αυτή έγινε μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου στο Φλιντ του Μίσιγκαν.

Περισσότερα από 8.000 παιδιά σε αυτή την μικρή πόλη εκτέθηκαν σε νερό με μόλυβδο επί ένα χρόνο αφού οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της Πολιτείας, του Ρικ Σνάιντερ, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν για το δίκτυο υδροδότησης τα όξινα, μολυσμένα νερά ενός τοπικού ποταμού.

Το σκάνδαλο σε αυτή την οικονομικά και κοινωνικά ρημαγμένη πόλη που πλήττεται από την κρίση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας αποκάλυψαν ακτιβιστές της περιοχής.

Η έκθεση στον μόλυβδο είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη και να επηρεάσει τη διανοητική και συμπεριφορική ανάπτυξη των παιδιών.

econews

Σχόλια