Ρινόκεροι: χρονιά-ρεκόρ για το παράνομο κυνήγι στην Αφρική το 2015

0
378

Περισσότεροι από 1.300 ρινόκεροι θανατώθηκαν από λαθροθήρες στην Αφρική το 2015. Πρόκειται για νέο «αιματοβαμμένο» ρεκόρ μετά από το 2008, όταν η Νότια Αφρική απαγόρευσε το εμπόριο κεράτων ρινόκερου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

«Ο αριθμός των αφρικανικών ρινόκερων που σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς αυξήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά με τουλάχιστον 1.338 θανάτους ρινόκερων να έχουν επιβεβαιωθεί σε ολόκληρη την Αφρική το 2015», αναφέρει η έκθεση της ΜΚΟ.

Συνολικά έχουν σφαγιαστεί σχεδόν 6.000 ρινόκεροι από το 2008.

Η σφαγή των ρινόκερων οφείλεται στη ζήτηση για τα κέρατά τους σε χώρες της Ασίας όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, όπου πολλοί άνθρωποι τους αποδίδουν ιαματικές ιδιότητες και όπου θεωρούνται σύμβολο κύρους.

Το κέρατο του ρινόκερου αποτελείται κυρίως από κερατίνη, όπως και τα ανθρώπινα νύχια, αλλά στην Ασία πωλείται στη μαύρη αγορά σε μορφή σκόνης ως υποτιθέμενο φάρμακο για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες στη διόλου ευκαταφρόνητη τιμή των 60.000 δολαρίων ανά κιλό.

Την παράνομη διακίνηση των κεράτων άριστα οργανωμένα διακρατικά εγκληματικά δίκτυα, αναφέρει η IUCN.

Το εμπόριο κεράτων ρινόκερου απαγορεύτηκε διεθνώς το 1977, αλλά η απαγόρευση θεσπίστηκε 21 χρόνια αργότερα στη Νότια Αφρική, όπου εκτιμάται ότι ζουν περίπου 20.000 ρινόκεροι ή το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το 2015 η λαθροθηρία στη Νότια Αφρική μειώθηκε ελαφρώς -για πρώτη φορά από το 2008- ενώ στην Κένυα σημειώθηκε πτώση για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Ωστόσο, παρά την αυξημένη επιτήρηση η ανησυχητική αύξηση της λαθροθηρίας συνεχίζεται σε άλλα κράτη στο νότο της «Μαύρης Ηπείρου» όπως η Ναμίμπια και η Ζιμπάμπουε.

Σημειώνεται ότι οι βόρειοι και δυτικοί μαύροι ρινόκεροι έχουν εξαφανιστεί, ενώ μόλις τρεις ρινόκεροι απομένουν από το βόρειο λευκό υποείδος.

econews

Σχόλια