Σχεδόν 50 σεισμοί στην Κρήτη τις τελευταίες μέρες

0
1716

Mε προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη σεισμική δραστηριότητα στα δυτικά του Νομού Χανίων και όπως επισημαίνουν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχηματίζεται μια «φυσιολογική εικόνα».

Σεισμική δόνηση στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά στην Κρήτη και δυτικά της Γαύδου σημειώθηκε λίγο μετά τις 2.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (10/3).

Συγκεκριμένα, ο σεισμός ήταν 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ βάσει της μέτρησης του γεωδυναμικού ινστιτούτου του αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του ήταν 84 χιλιόμετρα δυτικά της Γαύδου και το εστιακό του βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σεισμική δόνηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή της Κισάμου, σημειώθηκε στις 10.04 το πρωί χθες Τετάρτη.

Η αρχική καταγραφή έδινε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ αλλά από την ανάλυση των δεδομένων στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Χανίων, προέκυψε ότι η δόνηση είχε, τελικά, μέγεθος 3,8 Ρίχτερ.

Όπως δήλωσε στα «Χανιώτικα Νέα» ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, ο σεισμός αυτός είναι μέρος της σεισμικής ακολουθίας στον ίδιο εστιακό χώρο με τους προηγούμενους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο 24ωρο, έως χθες το απόγευμα, έχουν σημειωθεί 17 σεισμοί ενώ συνολικά ο αριθμός των σεισμών από τα ξημερώματα της Δευτέρας που καταγράφτηκε η σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ, είναι 48. Από τα μεσάνυχτα δε, της Τετάρτης μέχρι και τις 5.3Ο σήμερα το πρωί έχουν σημειωθεί περισσότεροι από δέκα ασθενείς σεισμοί.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Δηλαδή έχουμε φυσιολογικές τιμές».

Επίσης, ανέφερε ότι «το ρήγμα αυτό δεν έχει ξαναδώσει σεισμούς στην περιοχή του Σφηναρίου. Είναι καινούργια δραστηριοποίηση».

Καταλήγοντας επισήμανε ότι «δεν έχει τελειώσει η ακολουθία. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχηματίζεται μια φυσιολογική εικόνα. Δεν έχουμε επίσης σεισμούς σε άλλο εστιακό χώρο. Η σεισμικότητα είναι εντοπισμένη στην συγκεκριμένη περιοχή».

Στο μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε μετά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή 84 χλμ δυτικά της Γαύδου, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σχόλια