Πανάρχαιο παγόβουνο 75 εκατ. τόνων βύθισε τον Τιτανικό

0
699

Φως στο θρυλικό ναυάγιο του Τιτανικού, έρχεται να ρίξει νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Αντικείμενο της μελέτης, αυτή τη φορά, ήταν η «ταυτότητα» παγόβουνου πάνω στο οποίο προσέκρουσε το νεότευκτο υπερωκεάνιο στις 15 Απριλίου του 1912, οδηγώντας σε φριχτό θάνατο τους επιβάτες του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τιτανικός αποτέλεσε τον υγρό τάφο για 1.517 επιβάτες και πλήρωμα στο παρθενικό του ταξίδι, αφού βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού.

Αξιοποιώντας νέα δεδομένα και πραγματοποιώντας μια σειρά από προσομοιώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη νοτιοδυτική πλευρά της Γροιλανδίας πριν από 100.000 έτη υπήρχαν μικρότεροι και μεγαλύτεροι παγετώνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια από τις νοτιοδυτικές ακτές της Γροιλανδίας, την Qassimiut, ο παγετώνας που υπήρχε εκεί άρχισε να καταρρέει περίπου την ίδια περίοδο.
Ένα από κομμάτια που αποσπάστηκαν τότε είναι και το μοιραίο παγόβουνο που βρέθηκε στην πορεία του Τιτανικού.

Την ημέρα που έπεσε επάνω του το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο, το παγόβουνο είχε μήκος περίπου 35 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν σχηματίστηκε, το παγόβουνο είχε μήκος περίπου 570 μέτρα!

Το βάρος του πανάρχαιου παγόβουνου έφτανε τα 75 εκατομμύρια τόνους.

iceberg-483492

Η είδηση έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση ότι ναυπηγείται ένα ακριβές αντίγραφο του θρυλικού Τιτανικού που θα πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι το 2018.

 

Ο καινούργιος Τιτανικός θα ταξιδεύει από το Τσιανγκσού της ανατολικής Κίνας στο Ντουμπάι.

Περισσότεροι από 2.000 επιβάτες θα έχουν πρόσβαση σε χαμάμ, γυμναστήρια και πισίνες.

Οι καμπίνες της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης θέσης θα είναι πανομοιότυπες με αυτές του παλαιού κρουαζιερόπλοιου, αλλά το καινούργιο καράβι θα ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες: συστήματα εκκένωσης, δορυφορικός έλεγχος, ψηφιακή πλοήγηση και εξελιγμένα ραντάρ.

econews

Σχόλια