Η αρχαιότερη γνωστή σαύρα βρέθηκε μέσα σε κεχριμπάρι

0
631

Μια ακόμη ανακάλυψη απολιθώματος διατηρημένου μέσα σε κεχριμπάρι έρχεται να προσθέσει πολύτιμες γνώσεις στην παλαιοντολογία και να μας διαφωτίσει σχετικά με την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.

Μετά από τα δηλητηριώδη λουλούδια και τη μυρμηγκομαχία αυτή τη φορά μέσα σε απολθωμένη ρητίνη ανακαλύφθηκε σε άριστη κατάσταση μια σαύρα ηλικίας 99 εκατ. ετών.

Δεδομένου ότι η αρχαιότερη σαύρα που είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα είχε ηλικία 24 εκατ. ετών, το νέο εύρημα θα ρίξει άπλετο φως στην εξέλιξη των ερπετών στον πλανήτη.

Πριν από μερικές δεκαετίες σε ορυχείο της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία ή Μπούρμα) -εκεί που κάποτε εκτείνονταν τροπικά δάση- είχαν βρεθεί  πολλά πανάρχαια κεχριμπάρια μέσα στα οποία είχαν εγκλωβιστεί μικρότερα και μεγαλύτερα όντα.

Τα κεχριμπάρια έχουν ηλικία περίπου 100 εκ. έτη και έχουν διατηρήσει σε άριστη κατάσταση τους «ενοίκους» τους. Ανήκαν σε ιδιωτικές συλλογές και έγιναν δωρεά σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Όμως μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχαν τα τεχνικά μέσα ώστε να αναλυθεί σωστά το περιεχόμενό τους.

Το τελευταίο διάστημα πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν αρχίσει να αναλύουν αυτά τα κεχριμπάρια και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Με κάθε ανάλυση έρχονται στο φως άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία εκείνης της εποχής ενώ αποκαλύπτονται διάφορα είδη την ύπαρξη των οποίων αγνοούσαμε.

Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Φλόριντα χρησιμοποίησαν μια ψηφιακή τεχνολογία υψηλής ανάλυσης ακτίνων Χ για να μελετήσουν το κεχριμπάρι μέσα στο οποίο βρίσκεται η σαύρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μια άριστα διατηρημένη σαύρα βρεφικής ηλικίας που έμοιαζε με χαμαιλέοντα. «Πρόκειται για κάτι που συνήθως χαρακτηρίζουμε ως ‘χαμένο κρίκο της εξέλιξης» αναφέρει ο Εντουαρντ Στάνλει, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανακάλυψη την οποία ανακοίνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Advances.

econews

Σχόλια