Το αιολικό πάρκο Οροπεδίου Λασιθίου βραβεύτηκε στον διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

0
1650

Μια από τις δέκα προτάσεις που βραβεύτηκαν στο 3ο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» στην κατηγορία της έρευνας ήταν «Η αναστήλωση του Αιολικού πάρκου Οροπεδίου Λασιθίου με διάτρητα ελαστικά πανιά».

Ο 3ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και η Eurobank, ολοκληρώθηκε με την τελετή βράβευσης των προκριθέντων, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 στο Κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Αθήνα, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κωνσταντίνου Φωτάκη, του προέδρου του ΣΕΒ, του Διευθύνων Συμβούλου τη Eurobank, καθώς και πλήθος από τον επιχειρηματικό και επιστημονικό χώρο.

Οι 89 Αξιολογητές του διαγωνισμού, είχαν δύσκολο έργο, αφού είχαν να επιλέξουν ανάμεσα από 208 προτάσεις που κατέθεσαν, επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, ερευνητικές ομάδες και μεμονωμένοι ερευνητές.

Το Εργαστήριο Ενέργειας & Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, σε συνεργασία με τον ερευνητή και μεταπτυχιακό φοιτητή του ΤΕΙ κ. Γεώργιο Χατζάκη, βραβεύτηκε για την πρόταση αναστήλωσης του αιολικού πάρκου Οροπεδίου Λασιθίου με την χρήση των διάτρητων ελαστικών πανιών.

Η διάκριση αυτή ήρθε να συμπληρώσει την άλλη μεγάλη διάκριση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Europa Nostra, όπου η συγκεκριμένη πρόταση βραβεύτηκε για την πολιτιστική κληρονομιά της Ε.Ε, στην κατηγορία της έρευνας, τον Ιούνιο του 2015 στο Όσλο της Νορβηγίας.

Τα διάτρητα πανιά μετά από έρευνα, έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και κάνουν πλήρως λειτουργικούς τους ανεμόμυλους προστατεύοντάς τους παράλληλα από τους ισχυρούς ανέμους.

Η καινοτομία της συγκεκριμένης πρότασης έχει να κάνει με το υλικό των πανιών, τα οποία είναι ελαστικά πολυεστερικά διάτρητα πανιά και έχουν την ικανότητα να ανοιγοκλείνουν το μέγεθος των οπών τους, ανάλογα την ένταση των ανέμων.

Για την εφαρμογή των διάτρητων πανιών ο κ. Χατζάκης έχει αποκτήσει βραβείο ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι. και το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης των πανιών αυτών.

econews

Σχόλια