Ηφαίστεια έκαναν face-lift στον Άρη

0
211

Πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια η επιφάνεια του νεαρού τότε πλανήτη Άρη πήρε μια κλίση 20 έως 25 μοιρών με συνέπεια να μεταβληθεί άρδην η γεωλογική και κλιματική μορφή του.

Μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα αποδίδει το κατακλυσμικό αυτό γεγονός σε συνεχείς και τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές μια (ή περισσότερες) από αυτές τις εκρήξεις ήταν χιλιάδες φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε ηφαιστειακή έκρηξη έχει συμβεί όχι μόνο στη Γη, αλλά σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα!

Η λάβα που διέρρευσε στην επιφάνεια μετά τις εκρήξεις σχημάτισε την εκτεταμένη ηφαιστειακή περιοχή Θαρσίς, όπου βρίσκεται το όρος Όλυμπος, το ψηλότερο στο ηλιακό μας σύστημα, με υψόμετρο που ξεπερνάει τα 21 χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές των γαλλικών πανεπιστημίων Παρίσι-Νότος και Τουλούζη 3-Πολ Σαμπατιέ και της Πολυτεχνικής Σχολής του Παρισιού, με επικεφαλής τoν γεωμορφολόγο Σιλβέν Μπουλέ εκτιμούν ότι, υπό οι ηφαιστειακές εκρήξεις έστρεψαν γύρω από τον πυρήνα όλο το εξωτερικό στρώμα του Άρη, τον φλοιό και το άνω τμήμα του μανδύα.

Σε γήινη κλίμακα, μια τέτοια κοσμογονική αλλαγή θα είχε μετατοπίσει το Παρίσι εκεί όπου βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι κάτι τέτοιο όντως συνέβηκε κάποτε στη Γη, αλλά η έντονη κίνηση των τεκτονικών πλακών που ακολούθησε, «έσβησε» τα ίχνη του συμβάντος.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Άρη εκτιμάται ότι ξεκίνησε πριν από 4,1 ως 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια και συνεχίσθηκε για αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, σχηματίζοντας έτσι τη Θαρσίδα, ένα πλάτωμα από λάβα με διάμετρο πάνω από 5.000 χιλιόμετρα, πάχος περίπου 12 χιλιομέτρων και συνολική μάζα ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων τόνους. Αυτή η τεράστια μάζα προκάλεσε την περιστροφή της επιφάνειας του πλανήτη.

Η Θαρσίς βρέθηκε από το βόρειο πόλο στον Ισημερινό, καθώς οι δύο πόλοι του πλανήτη άλλαξαν θέσεις. Επίσης, άλλαξε ο ρους των ποταμών που υπήρχαν τότε στον Άρη, καθώς και οι περιοχές όπου συσσωρεύονταν πάγοι.

Θεωρείται πιθανό το σενάριο, οι ηφαιστειακές εκρήξεις να μετέτρεψαν τον Άρη στο παγωμένο, άνυδρο και αφιλόξενο μέρος που είναι σήμερα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

econews

Σχόλια