Ηλιοθερμική μονάδα στη Νεβάδα παράγει ηλιακή ενέργεια το βράδυ

0
1163

Μια νέα ηλιοθερμική μονάδα στη νότια Νεβάδα παράγει ενέργεια και τη νύχτα αντισταθμίζοντας σε σημαντικό βαθμό ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της ηλιακής ενέργειας, αυτό της διαλείπουσας παραγωγής.

Η ηλιοθερμική μονάδα Crescent Dunes Solar Energy Plant περίπου 360 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λας Βέγκας έχει ισχύ 110 Μεγαβάτ ικανή να ηλεκτροδοτήσει 75.000 νοικοκυριά.

Η μονάδα αποτελείται από περισσότερα από 10.000 παραβολικά κάτοπτρα (ηλιοστάτες) εγκατεστημένα σε μια έκταση 6.500 στρεμμάτων.

Τα κάτοπτρα στέλνουν συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια σε έναν ηλιακό πύργο ύψους 200 μέτρων γεμάτο με λιωμένο αλάτι.

Το αλάτι θερμαίνεται στους 540 βαθμούς Κελσίου. Η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του νερού σε ατμό που κινεί μια ατμοκίνητη ηλεκτρογεννήτρια.

Το σύστημα επιτρέπει την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά παραγγελία (on demand) και όχι μόνο όταν ο ήλιος λάμπει. Το αλάτι μπορεί να συγκρατήσει τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε μια συννεφιασμένη μέρα δεν διακόπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.

Οι εκπομπές ρύπων από τη μονάδα είναι μηδενικές, ενώ η χρήση νερού είναι ελάχιστη και τα επικίνδυνα απόβλητα άλλων τεχνολογιών δεν υπάρχουν.

Η εταιρεία SolarReserve η οποία ανέπτυξε το πάρκο συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας υποστηρίζει μάλιστα ότι η μονάδα δεν βλάπτει τα διερχόμενα πουλιά.

Το ηλιοθερμικό εργοστάσιο Crescent Dunes Solar Energy Plant κατασκευάστηκε σε μια περίοδο τεσσάρων ετών και είχε προϋπολογισμό ενός δισ. δολαρίων το 70% εκ των οποίων προήλθε από ομοσπονδιακά δάνεια.

Τέλος, ιδιαίτερα ήταν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο απασχόλησης κατά τη φάση της κατασκευής τόσο και μετά λόγω της φορολογίας επί της χρήσης της έκτασης που καταλαμβάνει το πάρκο.

econews

Σχόλια