Το Παθητικό Wi-Fi καταναλώνει 10.000 φορές λιγότερη ενέργεια διατηρώντας την ταχύτητα [video]

0
1099

To Wi-Fi βρίσκεται παντού (ακόμα κι αν δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η εξαγγελία Σαμαρά). Ο ηλεκτρονικές μας συσκευές (υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα κ.ά) συνδέονται με το διαδίκτυο και μεταξύ τους όπου κι αν βρισκόμαστε (περίπου).

Το μεγάλο μειονέκτημα του Wi-Fi είναι η ενεργειακή κατανάλωση, αφού το ασύρματο σήμα αδειάζει τις μπαταρίες των συνδεόμενων συσκευών.

Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα παρουσίασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με το «παθητικό» Wi-Fi.

Πρόκειται για ένα σύστημα που διατηρεί την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης και λήψης δεδομένων του Wi-Fi τη στιγμή που καταναλώνει 10.000 φορές λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τις συμβατικές συσκευές, ενίοτε και καθόλου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καινοτομία τους αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την εδραίωση του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things) στην καθημερινότητά μας όταν δηλαδή «οικιακές συσκευές και φορετοί αισθητήρες θα επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να καταναλώνουν ενέργειας.

Το σύστημά τους καταναλώνει 1.000 φορές λιγότερη ενέργεια από ενεργειακά αποδοτικές πλατφόρμες όπως το Bluetooth Low Energy και το Zigbee και φιγουράρει στη λίστα του MIT Technology Review με τις δέκα πιο ρηξικέλευθες καινοτομίες του 2016.

Η συσκευή αποστέλλει σήματα Wi-Fi με ταχύτητα 11 Μεγαμπίτ ανά δευτερόλεπτο και είναι συμβατή με όλες τις συσκευές που συνδέονται ασύρματα. Παρότι πρόκειται για ταχύτητες χαμηλότερες από αυτές που πιάνουν τα γρηγορότερα Wi-Fi η συσκευή είναι έντεκα φορές ταχύτερη από το Bluetooth.

Η μηχανικοί του πανεπιστημίου έφτιαξαν το παθητικό Wi-Fi αποσυνδέοντας τις ψηφιακές και αναλογικές λειτουργίες. Οι ψηφιακές λειτουργίες ήταν ήδη πολύ αποδοτικές όχι όμως και οι αναλογικές. Το Παθητικό Wi-Fi εκτελεί όλες τις αναλογικές λειτουργίες μέσω μιας μοναδικής συσκευής τοποθετημένης στον τοίχο. Μια συστοιχία αισθητήρων παράγει «πακέτα» πληροφοριών αντανακλώντας και απορροφώντας το σήμα με έναν ψηφιακό διακόπτη που καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια.

«Η δικτύωση, η μεταφορά των φορτίων και τα κομμάτια που καταναλώνουν ενέργεια περιλαμβάνονται σε μια μόνο συνδεδεμένη συσκευή» αναφέρει ο ερευνητής Βάμσι Τάλλα.

«Οι παθητικές συσκευές παράγουν πακέτα Wi-Fi μόνο με την αντανάκλαση, το οποίο είναι ένας μοναδικός τρόπος για να επικοινωνεί κανείς».

Κάποια μέρα η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε έξυπνες οικιακές συσκευές, κλειδαριές, συστήματα ψύξης και θέρμανσης μειώνοντας την κατανάλωσή τους καθώς θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καινοτομία τους θα συμβάλλει σε νέους τρόπους επικοινωνίας που πριν δεν ήταν εφικτοί εξαιτίας της υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Δείτε το video!

econews

Σχόλια