Βρέθηκε για πρώτη φορά η προέλευση μυστηριωδών «ραδιοεκρήξεων» στο Σύμπαν

0
377

Την προέλευση μιας «ταχείας έκρηξης ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Burst-FRB) κατάφεραν να εντοπίσουν αστρονόμοι για πρώτη φορά και επιβεβαίωσαν ότι αυτές οι σύντομης διάρκειας, αλλά εντυπωσιακές «αναλαμπές» προέρχονται από το βαθύ διάστημα και όχι από κάποια πηγή κοντά στη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έβαν Κιν του Οργανισμού SKA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησαν αρχικά το ραδιοτηλεσκόπιο «Παρκς» της ανατολικής Αυστραλίας και στη συνέχεια το ιαπωνικό οπτικό τηλεσκόπιο «Σουμπαρού» στη Χαβάη.

Οι μυστηριώδεις FRB, που για πρώτη φορά έγιναν αντιληπτές το 2007, εκπέμπουν σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου τόση ενέργεια, όση ο Ήλιος μας σε 10.000 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί 16 τέτοιες «εκρήξεις», αν και οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι συμβαίνουν γύρω στις 10.000 καθημερινά στον ουρανό.

Παραμένει, όμως, ακόμη άγνωστο ποιό φυσικό φαινόμενο τις προκαλεί. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι προέρχονται από τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων. Όχι πάντως από εξωγήινους, όπως έχουν ισχυρισθεί ορισμένοι.

Αυτή τη φορά, οι αστρονόμοι κατόρθωσαν να υπολογίσουν ότι μια τέτοια «ραδιοέκρηξη», που έγινε αντιληπτή τον Απρίλιο του 2015, προερχόταν από έναν πολύ μακρινό ελλειπτικό γαλαξία σε απόσταση περίπου έξι δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Επίσης, χάρη στον εντοπισμό της προέλευσης της ραδιοεκπομπής, βρήκαν μια εναλλακτική μέθοδο για να μετρήσουν την πυκνότητας της ύλης και έτσι να «ζυγίσουν» το σύμπαν.

Επιβεβαίωσαν με αυτό τον τρόπο ότι η ορατή (κανονική ή βαρυονική) ύλη αποτελεί περίπου μόνο το 5% του σύμπαντος. Το υπόλοιπο 28% εκτιμάται ότι είναι σκοτεινή ύλη και το 67% σκοτεινή ενέργεια.

Σχόλια