Αστεροειδής προκάλεσε «Χιροσίμα» στο Νότιο Ατλαντικό (αλλά κανείς δεν το κατάλαβε)

0
579

Ένας μικρός αστεροειδής συνετρίβη στις 6 Φεβρουαρίου στη Γη, αλλά κανείς δεν το αντιλήφθηκε διότι (ευτυχώς) έπεσε στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό ανατολικά της Βραζιλίας.

Η έκρηξη που συνέβη στην ατμόσφαιρα της Γης ήταν η ισχυρότερη μετά από εκείνη που είχε συμβεί πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Σιβηρίας το 2013.

Εκτιμάται ότι η συντριβή του διαστημικού βράχου στη γήινη ατμόσφαιρα απελευθέρωσε ενέργεια περίπου 13.000 τόνων ΤΝΤ, δηλαδή όσο η ατομική βόμβα της Χιροσίμα το 1945, αλλά ήταν 40 φορές μικρότερη έναντι των 440.000 τόνων ΤΝΤ στο Τσελιάμπινσκ.

Η έκρηξη συνέβη σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τις βραζιλιανικές ακτές και μάλλον πέρασε απαρατήρητη.

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα επιστημονικά όργανα της NASA που κατέγραψαν το συμβάν, αλλά και κάποιοι στρατιωτικοί δορυφόροι.

Περίπου 30 μικροί αστεροειδείς διαμέτρου ενός έως 20 μέτρων καίγονται στη γήινη ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, οι περισσότεροι πάνω από θάλασσες.

Ο αστεροειδής του Ατλαντικού ίσως είχε διάμετρο πέντε έως επτά μέτρων, ενώ εκείνος του Τσελιάμπινσκ 20 μέτρα.

Ένας άλλος πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής, που έχει ήδη εντοπισθεί από τη NASA, o 2013 TX68, με μέγεθος παρόμοιο με φάλαινας, αναμένεται να περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στις 5 Μαρτίου.

Αν εισερχόταν στην ατμόσφαιρα της Γης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα προκαλούσε έκρηξη διπλάσια του Τσελιάμπινσκ.

Σχόλια