Αγροτικά φωτοβολταϊκά με εικονικό net metering υποσχέθηκε ο Τσίπρας

0
1326

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά με τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering).

Πρόκειται για μια από τις προτάσεις που έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο δρομολογούμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Παρόλα αυτά παραμένει ασαφές κατά πόσο αυτή η πρόταση έχει μελετηθεί και στοιχειοθετηθεί ή κατά πόσο πρόκειται για καινούργιες «χάντρες και καθρεφτάκια» του Αλέξη Τσίπρα προς τον αγροτικό κόσμο.

Σε περίπτωση που η πρόταση για αγροτικά φωτοβολταϊκά με virtual net metering προχωρήσει στη φάση της υλοποίησης τότε θα επωφεληθούν ιδιαιτέρως αγρότες με διάσπαρτα χωράφια. Κι αυτό διότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμψηφίζουν την ενέργεια που καταναλώνουν για την άντληση αρδευτικού νερού με αντλίες βαθέων φρεάτων, τις επονομαζόμενες πομόνες, σε χωράφι διαφορετικό από αυτό στο οποίο θα είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό. Με άλλα λόγια αλλού θα παράγεται το φωτοβολταϊκό ρεύμα και αλλού θα υπολογίζεται η αυτοκατανάλωσή του.

Το αίτημα για τη θέσπιση του εικονικού net metering στα φωτοβολταϊκά αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων του κλάδου καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσε να δώσει σημαντικές ενεργειακές λύσεις σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, ακόμα και σε πολυκατοικίες.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, όπως μεταδίδει το energypress, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους αγρότες ρύθμιση των χρεών τους προς τη ΔΕΗ, με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή, καθώς και στήριξη για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

econews

Σχόλια