Μυωπία οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη ως το 2050

0
613

Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα χρειάζονται γυαλιά μυωπίας για να βλέπουν μακρυά, υποστηρίζει διεθνής οφθαλμιατρική μελέτη.

Η μυωπία είναι διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο, ο μύωπας (αρχ. μύωψ) αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά και μισοκλείνει τα μάτια για να το καταφέρει.

Εδώ και δεκαετίες καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των περιπτώσεων μυωπίας σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το ποσοστό των νέων ενηλίκων που πάσχουν από μυωπία μέσα σε 50 χρόνια διπλασιάστηκε και φτάνει πλέον το 50% αυτής της πληθυσμιακής κατηγορίας.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στην Ανατολική Ασία: πριν από 60 χρόνια, μόλις το 10-20% του πληθυσμού της Κίνας είχε μυωπία. Σήμερα, το 90% των εφήβων και των νέων ενηλίκων χρειάζονται γυαλιά για μακριά. Και στην πόλη της Σεούλ, το ποσοστό των 19χρονων ανδρών που παρουσιάζουν μυωπία φτάνει το εντυπωσιακό 96,5%.

Στη Σιγκαπούρη, όπου το 80%του πληθυσμού της έχει μυωπία.

Στην Ελλάδα, μελέτη του 2001 έδειχνε ότι η μυωπία πλήττει το 36,8% των εφήβων 14 έως 18 ετών.

Στις ΗΠΑ τα περιστατικά μυωπίας θα φτάσουν τα 260 εκατομμύρια μέχρι το 2050, υψηλότερα από τα 90 εκατομμύρια του 2000 και στον Καναδά θα φτάσουν τα 66 εκατομμύρια από 11 εκατομμύρια το 2000.

—Οι αιτίες της μυωπικής επιδημίας

Σήμερα, εκτιμά η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Opthalmology, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από μυωπία. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, ο αριθμός αυτός θα εκτιναχθεί στα 4,8 δισ. ανθρώπων, αριθμός που αντιστοιχεί στο «κανονικό σενάριο» για το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού στα μέσα του αιώνα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αύξηση των μυώπων δεν οφείλεται σε αυτή του παγκόσμιου πληθυσμού, ούτε στην κληρονομικότητα, αλλά κατά κύριο λόγο σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες», όπως ο μειωμένος χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους και οι πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες, υπολογιστή ή τηλεόρασης.

Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν την «αύξηση του χρόνου παραμονής [των παιδιών τους] σε εξωτερικούς χώρους και τη μείωση του χρόνου που αφιερώνουν σε δραστηριότητες κοντινής απόστασης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών που απαιτούν συνεχή εστίαση από μικρή απόσταση» συστήνει ο καθηγητής Κόβιν Ναϊντού, μέλος της ερευνητικής ομάδας και διευθύνων σύμβουλος του αυστραλιανού Ινστιτούτου Όρασης «Μπράιεν Χόλντεν».

Πρέπει επίσης να υποβάλλουν σε ετήσιες οφθαλμιατρικές εξετάσεις τα παιδιά τους.

 

Η θεωρία ότι η μυωπία σχετίζεται με την πολύωρη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή, ωστόσο ο μηχανισμός του φαινομένου δεν έχει διακριβωθεί.

Μια υπόθεση για την οποία υπάρχουν κάποιες ενδείξεις είναι ότι η μυωπία προκαλείται από την απουσία ηλιακής ακτινοβολίας. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν στη Γερμανία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κοτόπουλα το 2009, έδειχνε ότι το φως υψηλής έντασης μειώνει δραστικά τον κίνδυνο. Το ίδιο βρέθηκε αργότερα να ισχύει στους πιθήκους ρέζους.

Σχόλια