Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα μπορούν να ταΐσουν τον πλανήτη λένε 1400 επιστήμονες

1
1218

Περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εταιρείες, πανεπιστήμια και ιδιωτικούς φορείς υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες τροφίμων απλώς «φρενάρουν» την επόμενη Πράσινη Επανάσταση.

Σε άρθρο τους που δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό Science έξι ερευνητές από τρεις οργανισμούς εξηγούν τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων με τρόπο ασφαλή και αποδοτικό.

Την άποψη αυτή -που αποτελεί και επίσημη θέση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιολογίας Φυτών (ASPB)- προσυπογράφουν πάνω από 1000 επιστήμονες: οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες «αποτελούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας και τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της Γεωργίας στο περιβάλλον».

Οι 1.400 επιστήμονες που υπέγραψαν τη δήλωση έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες από 17.600 επιστημονικές δημοσιεύσεις με αντικείμενα που εκτείνονται από τις διασταυρώσεις φυτών και τους μοριακούς και γενετικούς μηχανισμούς πίσω από την ανάπτυξη των καλλιεργειών ως τις «αποκρίσεις» των φυτών σε περιβαλλοντικές πιέσεις.

—Τα πλεονεκτήματα των μεταλλαγμένων

Σε γενικές γραμμές, τα γενετικά τροποποιημένα φυτά φέρουν ξένα γονίδια που τους χαρίζουν ανθεκτικότητα σε ασθένειες ή σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι λεγόμενες ποικιλίες Bt, οι οποίες παράγουν μια εντομοκτόνο ουσία βακτηριακής προέλευσης, τόσο ακίνδυνη για τον άνθρωπο που χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και σε οργανικές καλλιέργειες.

Οι ποικιλίες αυτές μπορούν να συμβάλλουν στη δραστική μείωση της χρήσης χημικών εντομοκτόνων που μολύνουν γειτονικές εκτάσεις και σκοτώνουν αδιακρίτως, ακόμα και έντομα που δεν απειλούν τις καλλιέργειες.

Ακόμα, οι «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες είναι συχνά αποδοτικότερες, δηλαδή παράγουν μεγαλύτερη σοδειά ανά στρέμμα συγκριτικά με τις συμβατικές ποικιλίες.

Πρόκειται για ένα πλεονέκτημα με σημαντικό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς σημειώνεται μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στις καλλιέργειες τροφίμων και βιοκαυσίμων με τελικό θύμα τη φυσική χλωρίδα που διαρκώς συρρικνώνεται με ανυπολόγιστες συνέπειες στη βιοποικιλότητα.

Τα «μεταλλαγμένα» καλλιεργούνται ευρέως εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές ενδείξεις για πρόκληση βλαβών στην ανθρώπινη υγεία που να δικαιολογούν τις αντιδράσεις, λένε οι επιστήμονες που προσυπογράφουν τη δήλωση.

«Προκειμένου να καλύψουμε τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες μας σε τρόφιμα, χωρίς να καταστρέψουμε τον πλανήτη, χρειαζόμαστε κάθε αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας» γράφουν οι συντάκτες της επιστολής.

Μεταξύ των επιστημόνων που υπογράφουν την αίτηση είναι και ο Μάθιου Σκοτ, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon: «Εφόσον αναπτυχθούν σωστά, υπό το φως της επιστημονικής γνώσης και των αναγκών του περιβάλλοντος, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία και την παραγωγή τροφίμων χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον».

»Υπάρχουν μάλιστα σημαντικές δυνατότητες προστασίας του περιβάλλοντος με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών προκειμένου να μειωθεί η υπερβολική χρήση γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων» διαβεβαιώνει ο Δρ Σκοτ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, τέλος, ότι οι απόψεις τους βρίσκονται σε συμφωνία με τις επίσημες θέσεις άλλων οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ και η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), ο οργανισμός που εκδίδει το κορυφαίο περιοδικό Science.

Τη δήλωση στο Science συνέταξαν ο Χοσέ Ντινέρυ από το Carnegie, οι Νόα Φάλγκρεν, Ρεμπέκα  Μπαρτ και Ντάνιελ Τσίτγουντ από το ερευνητικό κέντρο Donald Danforth Plant Science Center στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ και οι Λουίς Ερέρα Εστρέγια και Ρουμπέν Ρεγιάν Αλβάρεζ από το Εθνικό Εργαστήριο Γονιδιωματικής της Βιοποικιλότητας του Μεξικού.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σχετικά με την είδηση που αναπαράχθηκε πρόσφατα στα ελληνικά ΜΜΕ για την “δήλωση 1400 επιστημόνων πως τα μεταλλαγμένα μπορούν να θρέψουν τον κόσμο” η οποία υπεραμύνεται της χρήσης των γ.τ. καλλιεργειών με τις ευλογίες των επιστημόνων(1), πρέπει να διασαφηνισθεί ότι:

    Η “δήλωση 1400 επιστημόνων” δεν αποτελεί παρά ανοιχτή συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο (petition) την οποία μπορεί να υπογράψει ο καθένας, είτε επιστήμονας, είτε υποστηρικτής των γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) φυτών. Οι υπογραφές έχουν φτάσει τις 1750 και περιλαμβάνει, πέρα από επιστήμονες που ασχολούνται κατά κύριο λόγω με την γενετική τροποποίηση, φοιτητές και υπάλληλους σε μεγάλες εταιρείας βιοτεχνολογίας όπως η Monsanto, Syngenta και Bayer(2).
    Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
    http://www.biotechwatch.gr/ASPBPetition

Comments are closed.