Αιολική ενέργεια: η Γαλλία βάζει φτερά με χερσαία, υπεράκτια και πλωτά πάρκα

0
577

Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας στη Γαλλία παρουσιάζει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης αφού η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 15 Γιγαβάτ ως το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Xerfi.

Έχοντας ξεπεράσει τα 10 Γιγαβάτ το 2015, η αιολική ενέργεια θα αγγίξει τα 14 GW το 2018 και τα 17 GW το 2020.

Η Xerfi σημειώνει ότι, οι γάλλοι διαχειριστές αιολικών πάρκων θα πρέπει να προσαρμοστούν στους νέες κανόνες που προβλέπουν την άμεση πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά συν ένα premium χωρίς το δίχτυ προστασίας των εγγυημένων τιμών.

Από την άλλη πλευρά, ο άμεσος ανταγωνισμός των αιολικών με τις συμβατικές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να δημιουργήσει πλήθος νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Σημειώνεται ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, όπως η EDF Energies Nouvelles και η Engie, αλλά θα επιβαρύνει τις μικρότερες επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Θετικά είναι τα μηνύματα και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Εκτιμάται ότι ο κλάδος θα «απογειωθεί» ως το 2018, δημιουργώντας 8.000 νέες θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Ως το 2023, συνολικά 425 ανεμογεννήτριες προγραμματίζεται να εγκατασταθούν σε πέντε υπεράκτια πάρκα.

Η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι ακριβότερη υπόθεση. Σύμφωνα με την Xerfi, η εγγυημένη τιμή για τα υπεράκτια αιολικά το 2025 θα είναι διπλάσια από αυτή που καταβάλλεται σήμερα στα χερσαία αιολικά πάρκα.

Καλές προοπτικές παρουσιάζουν και οι πλωτές ανεμογεννήτριες με τις εταιρείες Nenuphar και Ideol να κατέχουν δεσπόζουσα θέση.

econews

Σχόλια