Λευχαιμία: επαναστατική θεραπεία με τροποποιημένα λεμφοκύτταρα Τ

0
504

Σε μια ανακάλυψη που προκαλεί «σεισμό» στην ιατρική και ειδικά στην καταπολέμηση του καρκίνου, ερευνητές από το αμερικανικό Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου Φρεντ Χάτσινσον υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τα συμπτώματα της λευχαιμίας σε ασθενείς.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Εξέλιξη των Επιστημών, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η μέθοδός τους είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των συμπτωμάτων στο 94% των συμμετεχόντων, που έπασχαν από οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ενώ και ασθενείς που έπασχαν από άλλους αιματολογικούς καρκίνους ανάρρωσαν σε ποσοστό 80%.

Η θεραπεία έγκειται στην αφαίρεση ανοσοκυττάρων Τ, τη σύνδεσή τους με κάποια μόρια που στοχεύουν εναντίον του συγκεκριμένου καρκίνου και την έγχυση των τροποποιημένων κυττάρων στον οργανισμό του ασθενούς.

Οπως εξηγεί η Κιάρα Μπονίνι, αιματολόγος του Πανεπιστημίου Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, «τα κύτταρα Τ αποτελούν ένα ζωντανό φάρμακο και έχουν την ικανότητα να εξακολουθούν να λειτουργούν μέσα στο ανθρωπινό σώμα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής μας».

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη νέα μέθοδο μόνο εναντίον κάποιων αιματολογικών καρκίνων, αλλά αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν να την εφαρμόζουν και εναντίον καρκινικών νεοπλασμάτων, καταγράφοντας ταυτόχρονα επί πόσο χρόνο οι ασθενείς θα παραμείνουν σε ύφεση. Κάποιες φορές τα καρκινικά κύτταρα κρύβονται από τις άμυνες του οργανισμού ή απλώς θέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερλειτουργία.

Η αντικαρκινική ανοσοθεραπεία με κύτταρα Τ δεν χρησιμοποιείται παρά ως τελευταία λύση, εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να δημιουργήσει. Είκοσι ασθενείς εμφάνισαν πυρετό, υπόταση και νευροτοξικότητα εξαιτίας της απελευθέρωσης κυτοκινών και δύο πέθαναν.

Όμως, όλοι είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε χημειοθεραπεία, η οποία αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματική.

econews

Σχόλια