Ατμοσφαιρική ρύπανση: τα στατιστικά των 5,5 εκατ. πρόωρων θανάτων ετησίως

0
892

Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν πρόωρα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

Η ρύπανση του αέρα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο η πλειονότητα των θανάτων, πάνω από τους μισούς, καταγράφονται στους αναπτυσσόμενους οικονομικούς γίγαντες της Ασίας, την Κίνα και την Ινδία.

Αιωρούμενα σωματίδια όπως αερολύματα, καπνός, αιθάλη, σκόνη και άλλες τοξίνες και αναθυμιάσεις προκαλούν θανάτους από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα και λοιμώξεις, καθώς και καρκίνους.

Τα σωματίδια εκπέμπουν θερμοηλεκτρικές μονάδες που καίνε άνθρακα και άλλα εργοστάσια, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων και η καύση άνθρακα και ξυλείας.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο παράγοντα κινδύνου που οδηγεί  στο θάνατο, σε παγκόσμιο επίπεδο, και είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες», δήλωσε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου, Μάικλ Μπράουερ.

Στην Κίνα, σχεδόν 300 πόλεις δεν τηρούν τα απαραίτητα πρότυπα ποιότητας αέρα, με συνέπεια 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace που επαληθεύουν την καναδική έρευνα. Το κόστος της ρύπανσης στην κινεζική οικονομία υπολογίζεται στα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 6,5% του ΑΕΠ.

Στην Ινδία οι πρόωροι θάνατοι από την ποιότητα του αέρα υπολογίζονται σε 1,3 εκατομμύρια.

Στο Πεκίνο ή το Δελχί τα μικροσωματίδια PM2.5 είναι υψηλότερα από 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο με όριο ασφαλείας μεταξύ 25 και 30 μικρογραμμάρια.

Στην Κίνα οι ρύποι κυρίως εκπέμπονται στον αέρα από την καύση άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και τη βιομηχανία. Στην Ινδία, το πρόβλημα έγκειται στην καύση ξυλείας, κοπριάς, αγροτικών αποβλήτων και άλλων ακατάλληλων υλικών για το μαγείρεμα και τη θέρμανση με συνέπεια η ρύπανση «εσωτερικού χώρου» να προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους από τη ρύπανση του εξωτερικού αέρα.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν υπογραμμίζουν ότι τα στατιστικά δείχνουν τι είδους μέτρα και πόσο γρήγορα πρέπει να ληφθούν από διάφορες κυβερνήσεις ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι της κάθε χώρας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταγράφεται συχνότερα ως παράγοντας πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τον υποσιτισμό, την παχυσαρκία, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από την υπέρταση, την κακή διατροφή και το κάπνισμα.

 

 

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Global Burden of Disease» και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Εξέλιξη της Επιστήμης.

econews

 

Σχόλια