Οδηγίες για να μην μεταδοθεί η γρίπη στα σχολεία

0
1049

Εγκύκλιο με οδηγίες κατά της εξάπλωσης της γρίπης απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες, καθώς βρισκόμαστε την καρδιά της εποχής του ιού και η δραστηριότητά του αυξάνεται διαρκώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως».

Επίσης, για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, συστήνεται να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως: αποφυγή της επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, καθώς και της κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Επιπλέον, «σε βήχα ή φτάρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο» και «το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων».

Επίσης «απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα» και ιδιαίτερης σημασίας είναι το «τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη».

Τέλος, οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

—60 νεκροί από τη γρίπη

Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας βρίσκεται η γρίπη στη χώρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 112 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 60 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 252 ασθενείς.

—Τα συμπτώματα στα παιδιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποια συμπτώματα που, όταν εμφανιστούν στα παιδιά, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Αυτά τα συμπτώματα είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων.

Σχόλια