Φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα: ισχύς, δέσμευση γης, νερό και CO2 το 2015

0
2840

Το 2015 συνεχίστηκε η καθοδική πορεία των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα «ως συνέπεια των λανθασμένων και καταστροφικών πολιτικών που πάγωσαν την αγορά την τελευταία τριετία» υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία του κλάδου κατά το προηγούμενο έτος.

Αναλυτικότερα, ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα του 2008, αφού εγκαταστάθηκαν ελάχιστα συστήματα (το μέγεθος της αγοράς ήταν μόλις 1% της αντίστοιχης του 2013), ενώ συνεχίστηκε η αιμορραγία θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου μέσα στο 2015 (που εμπόδισε την ανάπτυξη μεσαίων και μεγάλων έργων) και η επιβολή capital controls (που επηρέασε την εγκατάσταση μικρών συστημάτων αυτοπαραγωγής, net-metering), υπήρξαν οι βασικές αιτίες για τα απογοητευτικά αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά -λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια- το 2015, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 7,1% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, φέρνοντας την Ελλάδα (για τρίτη συνεχή χρονιά) στη δεύτερη θέση διεθνώς σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας.

1_20

—Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα για το 2015

Σήμερα στην Ελλάδα είναι εγκατεστημένα 2.606 μεγαβάτ (MWp) φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων τα 2.066 MWp επί εδάφους και τα υπόλοιπα σε στέγες κτιρίων.

*Δέσμευση γης

Η προβολή στο οριζόντιο επίπεδο των φωτοβολταϊκών πλαισίων των 2.066 MWp καλύπτει περίπου 12.400 στρέμματα, είναι δηλαδή λίγο μικρότερη από την έκταση του Δήμου Αμαρουσίου στην Αθήνα ή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη. Η συνολική έκταση που δεσμεύουν αυτά τα 2.066 MWp (μαζί με τα διάκενα μεταξύ των φωτοβολταϊκών συστοιχιών και την περιμετρική απόσταση ασφαλείας από τα όρια των γηπέδων) είναι περίπου 40.000 στρέμματα, όση δηλαδή είναι η έκταση του Δήμου Αθηναίων. Για σύγκριση, η έκταση που καταλαμβάνουν οι λιγνιτικοί σταθμοί και τα λιγνιτωρυχεία είναι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, 253.000 στρέμματα, είναι δηλαδή 6,3 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η γεωργική γη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 36,8 εκατ. στρέμματα εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 31,7 εκατ. στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά δεσμεύουν το 0,1% της γεωργικής γης ή αλλιώς το 0,03% της έκτασης της χώρας. Η γεωργική έκταση που μένει ακαλλιέργητη είναι 125,5 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.

*Κατανάλωση νερού

Για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων απαιτούνται κατά μέσο όρο 0,114 κυβικά μέτρα νερού ανά παραγόμενη Μεγαβατώρα.

Η ποσότητα αυτή είναι 24 φορές μικρότερη ανά παραγόμενη Μεγαβατώρα από ένα λιγνιτικό σταθμό (π.χ. του ΑΗΣ Καρδιάς όπου απαιτούνται 2,75 m3 νερού ανά παραγόμενη MWh).

Το 2015 παρήχθησαν 3.901.157 Μεγαβατώρες από τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, δηλαδή απαιτήθηκαν περίπου 444.730 κυβικά μέτρα νερού για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών, όσο δηλαδή καταναλώνουν ετησίως 4.360 νοικοκυριά.

*Αποσόβηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Στις θετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2015 αποσόβησε την έκλυση περίπου 3,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Σχόλια