Παρίσι: βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων κατά της ρύπανσης του αέρα

0
1758

Το Παρίσι υιοθετεί μια σειρά από φιλόδοξες πολιτικές για να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που κάνει την «Πόλη του Φωτός» να δείχνει «χλωμή».

Οι δημοτικές αρχές έχουν θεσπίσει όριο ταχύτητας 30 χιλιομέτρων για τα αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους της πόλης και επιδοτούν με 0,25 Ευρώ ανά χιλιόμετρο όλους όσοι πηγαινοέρχονται στην εργασία τους με το ποδήλατο.

Γνωστό είναι το πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων σε δημόσιους χώρους στάθμευσης (Bike-sharing) με την ονομασία Vélib’, αλλά και το πρωτοποριακό πρόγραμμα Autolib που περιλαμβάνει 3000 μικρά τετραθέσια ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στους δρόμους του Παρισιού.

Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού δεν σταματούν σε αυτά καθώς ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων.

Η έναρξη του προγράμματος ορίστηκε για το καλοκαίρι, μετά από την επιτυχημένη τρίμηνη δοκιμαστική κυκλοφορία των δικύκλων.

Στο πλαίσιο των δοκιμών 1.200 οδηγοί πραγματοποίησαν σχεδόν 4.500 διαδρομές με 50 ηλεκτρικά μοτοποδήλατα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας Cityscoot που έχει αναλάβει το έργο. Μάλιστα το 65% των δοκιμαστών δήλωσε πως σκοπεύει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία τακτικά στην καθημερινότητά τους.

Τα 1.000 ηλεκτρικά μοτοποδήλατα αντιστοιχούν σε συμβατικά μηχανάκια με κινητήρες 50 κυβικών εκατοστών και θα είναι διαθέσιμα σε όλους όσοι διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης δικύκλου και έχουν ηλικία άνω των 20 ετών. Κράνη και γάντια θα είναι επίσης διαθέσιμα για ενοικίαση.

Η υπηρεσία θα είναι λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το πρωί ως τη μία το βράδυ και η ενοικίαση θα γίνεται μέσω μιας εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα. Η χρέωση έχει οριστεί στα τρία ευρώ για κάθε 15 λεπτά χρήσης, ενώ τα σκούτερ μπορούν να καλύψουν 105 χιλιόμετρα ή πέντε ώρες οδήγησης προτού χρειαστούν επαναφόρτιση οι μπαταρίες τους.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της θητείας της τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στη γαλλική πρωτεύουσα.

econews

Σχόλια