Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο του κόσμου «άναψε» στη Σαχάρα [pics]

1
4225

Κοντά στην πόλη Ουαρζαζάτ του Μαρόκου, εκεί που έγιναν πολλά από τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας «Ο Λώρενς της Αραβίας» (1962) του Ντέιβιντ Λιν, αλλά και του πιο πρόσφατου «Μονομάχου» (2000), ξεκίνησε τη λειτουργία του το μεγαλύτερο πάρκο συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας (CSP) στον κόσμο.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2016, ο Βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ο 6ος, πάτησε το κουμπί που έθεσε σε λειτουργία το πρώτο από τα τρία μέρη του τεράστιου πάρκου Noor 1.

Το ηλιοθερμικό-γίγας θα ηλεκτροδοτήσει πάνω από ένα εκατομμύριο κατοικίες ως το 2018 μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 760.000 τόνους, σύμφωνα με το Climate Investment Funds (CIF).

Το ηλιοθερμικό πάρκο Noor 1, ισχύος 160 προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αποθήκευσης του πλεονάσματος ενέργειας σε λιωμένη άμμο και τη χρήση της τρεις ώρες μετά τη Δύση του ηλίου.

Στις Φάσεις 2 και 3 η δυνατότητα αποθήκευσης του πλεονάσματος θα παραταθεί στις οκτώ ώρες πράγμα που σημαίνει ότι ο ήλιος θα μπορεί να τροφοδοτεί νοικοκυριά σχεδόν επί ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

—Κάτοπτρα στην έρημο

Το Noor 1 αποτελείται από 500.000 παραβολικά ηλιακά κάτοπτρα στοιχισμένα σε 800 σειρές τα οποία ακολουθούν τον ήλιο κάθε λίγα λεπτά παράγοντας έναν ανεπαίσθητο ήχο.

Οι σειρές έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους ώστε να ελαχιστοποιηθεί η φθορά από την άμμο που σηκώνουν οι άνεμοι της ερήμου.

Κάθε παραβολικό κάτοπτρο έχει ύψος 12 μέτρα και συνδέεται με έναν μεταλλικό σωλήνα που μεταφέρει ένα «ρευστό μεταφοράς θερμότητας» (HTF) που θερμαίνεται σε θερμοκρασίες της τάξης των 393 βαθμών Κελσίου. Το υγρό καταλήγει σε μια θερμοηλεκτρική μονάδα όπου θερμαίνει νερό για να παράξει τον ατμό που κινεί τις ατμογεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ρευστό μεταφοράς θερμότητας αποτελείται ένα συνθετικό θερμικό λάδι το οποίο αντλείται προς μια δεξαμενή που περιέχει λιωμένη άμμο, ένα υλικό που μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για διάστημα τριών ωρών.

Αυτή τη στιγμή, οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων καλύπτουν το 97% των ενεργειακών αναγκών του Μαρόκου σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στόχος της αραβικής χώρας είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με παράλληλη στροφή προς τις ΑΠΕ, αλλά και να αναδείξει τις δυνατότητες που προσφέρει η ηλιακή ενέργεια σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του πάρκου!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. #ReferendumNow Μόνο που το πλήρες έργο δεν περιορίζεται στο έδαφος του Μαρόκου, αλλά επεκτείνεται και στο ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ από το Μαρόκο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας. Ο λαός των Σαχράουι, που περιμένει ακόμα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του, δεν συναινεί ούτε επωφελείται από την εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων από την κατοχική δύναμη. Αυτό προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για τους ανελεύθερους λαούς. Αυτό καταδίκασε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 10 του περασμένου Δεκέμβρη.
    Ενώ, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται δεν είναι τα γνωστά μας φωτοβολταϊκά, αλλά κάποια μέθοδος που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού για να λειτουργήσει. Και όλα αυτά, στην ΕΡΗΜΟ Σαχάρα.
    Δεν είναι χαρμόσυνη η είδηση………..! Ρίχνει απλώς στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, παρουσιάζοντας ένα σύγχρονο και οικολογικό Μαρόκο.

Comments are closed.