ΑΡΧΕΛΩΝ: η περιπέτεια μιας χελώνας από το Φαρμακονήσι στη Γλυφάδα [video]

0
393

Στα 33 χρόνια δραστηριοποίησης του, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοπόρων και φιλόδοξων ενεργειών με στόχο την προστασία αυτού του ξεχωριστού ζώου.

Μια από αυτές είναι η οργάνωση, η λειτουργία και ο συντονισμός του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Μέσω αυτού του δικτύου, το 2015 ο Αρχελών κατάφερε να περιθάλψει 65 τραυματισμένες χελώνες από όλη την ελληνική επικράτεια.

Τις περισσότερες φορές η τραυματισμένη χελώνα εντοπίζεται από κάποιον πολίτη που στη συνέχεια ενημερώνει την αρμόδια Λιμενική αρχή. Όταν το προσωπικό του Λ.Σ. φτάσει στη θέση της χελώνας, ξεκινάει η άμεση τηλεφωνική συνεργασία του με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Εαν τελικά προκύψει η ανάγκη περίθαλψης του ζώου, τότε ξεκινάει το πιο απαιτητικό κομμάτι της κινητοποίησης, που είναι η μεταφορά του τραυματισμένου ζώου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα. Σε αυτή τη διαδικασία επιστρατεύονται συνήθως τα υπεραστικά λεωφορεία ή/και τα πλοία της γραμμής, όπου η χελώνα ταξιδεύει ασυνόδευτή μέσα σε ένα ειδικό κουτί. Αλλά σε μερικές περιπτώσεις οι συνθήκες επιβάλουν, άλλες μεθόδους μεταφοράς. Όπως ακριβώς συνέβη με την «Άρτεμις» μία χελώνα καρέτα που μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αθήνα από το νησί της Λέρου στις 30 Ιανουαρίου 2016.

Η χελώνα περισυλλέχθηκε από το προσωπικού του Λ.Σ που ενεργεί στο Φαρμακονήσι για την διάσωση των προσφύγων. Για κάποιες ημέρες είχε θεαθεί να κολυμπά αδύναμη στα νερά γύρω από το νησί. Όταν όμως τα κύματα και ο άνεμος την παρέσυραν πολύ κοντά την ακτή, το προσωπικό του Λ.Σ. αποφάσισε να τη διασώσει και να την μεταφέρει στο νησί της Λέρου. Η μεταφορά της πραγματοποιήθηκε με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες. Εκεί δέχθηκε την φροντίδα του κτηνιάτρου κ. Μιχάλη Κοντραφούρη.

Από την πρώτη στιγμή ο κ. Κοντραφούρης επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και ενημέρωσε για την ανάγκη περίθαλψης της χελώνας στις εξειδικευμένες εγκαταστάσεις της Γλυφάδας.

Δυστυχώς όμως η χελώνα δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί δια θαλάσσης για αρκετές ημέρες λόγω της απεργία των εργαζομένων στα πλοία.

Τότε, μετά από προσωπική του επικοινωνία με την διοίκηση της AEGEAN AIRLINES κατάφερε να εξασφάλιση τη δωρεάν μεταφορά της Άρτεμις με την προγραμματισμένη πτήση! Η χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης το Σάββατο 30 Ιανουαρίου αφού είχε ήδη δεχθεί ιατρική φροντίδα στη Λέρο επί δύο μέρες.

Μετά από την εξέταση των ακτινογραφιών διαγνώστηκε πνευμονία και η φαρμακευτική αγωγή που ξεκίνησε στη Λέρο συνεχίζεται πλέον στην Αθήνα. Τα πρώτα σημάδια για την Άρτεμις είναι ενθαρρυντικά αφού η κινητικότητά της έχει αυξηθεί.

Πλέον ο χρόνος θα δείξει πότε θα έρθει η στιγμή της απελευθέρωσής της.

Παρακολουθείστε σχετικό βίντεο εδώ:

Σχόλια