«Τέλος» η εκτροπή του Αχελώου – «Ναι» στο υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας

0
2019

Η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, ένα εγχείρημα που καταγράφεται πλέον ως μία «χίμαιρα» και το οποίο λειτούργησε επί χρόνια ανασταλτικά για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς στέρησε από την Θεσσαλία πολλά μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας, που θα διατηρούσαν και θα αξιοποιούσαν τους υφιστάμενους υδατικούς πόρους της.

Την κατηγορηματική αυτή θέση, διατύπωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στο υπουργείο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι θα δρομολογηθεί η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, αποκλείοντας οποιονδήποτε συσχετισμό του συγκεκριμένου έργου με τον παλαιότερο σχεδιασμό για την εκτροπή του Αχελώου.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Περιφερειάρχη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος, Πύλης, Κώστας Μαράβας και Σοφάδων, Θάνος Σκάρλος, πλήθος στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, Ιωάννης Καλλές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Βασίλης Τσιώνας, επιστήμονες, νομικοί και στελέχη του Γραφείου Υπουργού.

Ο Υπουργός ΠΕΝ, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, επισήμανε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί, από κοινού με τη ΔΕΗ, η σύσταση επιτροπής προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την λειτουργία του φράγματος. Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα που θα αποτελέσει υπόδειγμα χειρισμού αντίστοιχων περιπτώσεων, που θα εξασφαλίζει τη βέλτιστη λύση για τους κατοίκους και που θα προσεγγίζει με την απαραίτητη ευαισθησία το θέμα της μεταφοράς του οικισμού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ο ΥΠΕΝ τόνισε ότι «έχει ευθύνη πλέον ο καθένας, από όποια θέση κι αν κατέχει, εάν συνεχίσουμε να αναπαράγουμε μία ιδέα η οποία είναι νεκρή και λειτουργεί ανασταλτικά προς άλλους σχεδιασμούς για έργα που πρέπει να επιταχυνθούν και να τεθούν σε εφαρμογή».

Επίσης, διαβεβαίωσε την Περιφέρεια ότι θα υπάρξει διάλογος και συνεννόηση στο θέμα του φράγματος.

Σχόλια