Υπεράκτια ανεμογεννήτρια 50MW με έλικες 200 μέτρα, μιμείται τον φοίνικα στη θύελλα

0
3284

Οι καιροί είναι συναρπαστικοί για την αιολική ενέργεια. Οι αναγνώστες του econews κατά καιρούς μαθαίνετε για καινούργιες ιδέες στον σχεδιασμό των ανεμογεννητριών, ενώ τα αιολικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια μεγάλη ερευνητική ομάδα από τα πανεπιστήμια της Βιρτζίνια, του Ιλλινόις, του Κολοράντο, τα Εθνικά Εργαστήρια Σάντια, τη Μεταλλευτική Σχολή του Κολοράντο και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας των ΗΠΑ εργάζονται από κοινού για να κατασκευάσουν μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια χαμηλού κόστους, αλλά τεράστιας ισχύος με 50 Μεγαβάτ.

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, οι περισσότερες ανεμογεννήτριες που λειτουργούν σήμερα έχουν ισχύ από ένα ως δύο Μεγαβάτ και η μεγαλύτερη που κυκλοφορεί στο εμπόριο έχει ονομαστική ισχύ οκτώ Μεγαβάτ.

Για να ενσωματωθεί ισχύς 50 Μεγαβάτ σε μία μόνο ανεμογεννήτρια, οι έλικες θα πρέπει να έχουν μήκος 200 μέτρα, δηλαδή να είναι μακρύτερες από δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα και δυόμιση φορές μακρύτερες από κάθε εμπορικά διαθέσιμη ανεμογεννήτρια.

Ωστόσο, το μέγεθος μόνο δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς απαιτείται και μοναδικός σχεδιασμός.

yperaktia-anemogennitria-mamuth1-128228

«Οι συμβατικές κάθετες έλικες είναι ακριβές στην κατασκευή, την εγκατάσταση και τη συντήρηση πέρα από τα 10-15 Μεγαβάτ. Επίσης, επιδεικνύουν αντίσταση στους ισχυρούς ανέμους ώστε να προστατευτούν οι αιολικοί πύργοι. Είναι βαριές και η μάζα τους, από την οποία εξαρτάται άμεσα το κόστος, γίνεται πρόβλημα σε μεγάλες κλίμακες εξαιτίας της βαρύτητας», αναφέρει ο Τοντ Γκρίφιθ, επικεφαλής του έργου και τεχνικός υπεύθυνος του προγράμματος Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας του Σάντια.

Η ομάδα αναπτύσσει ένα καινούργιο σχέδιο που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στους ισχυρούς ανέμους τα φοινικόδεντρα. Η ανεμογεννήτρια με την ονομασία Segmented Ultralight Morphing Rotor (SUMR) αλλάζει την κατεύθυνση της έλικας ανάλογα με την ένταση του ανέμου.

Όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι έλικες κάμπτονται και ευθυγραμμίζονται με την κατεύθυνση του ανέμου, όπως κάνει το φοινικόδεντρο στη θύελλα, ώστε να αποφευχθούν οι ζημιές στον εξοπλισμό.

Με ανέμους χαμηλής έντασης, οι έλικες εκτείνονται ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα της ηλεκτροπαραγωγής.

Οι νέες έλικες κατασκευάζονται σε ξεχωριστά κομμάτια ώστε η παραγωγή και η μεταφορά τους να είναι ταχύτερες και φθηνότερες.

Αυτές οι συναρμολογούμενες έλικες είναι ιδανικές για τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στη θάλασσα και μπορούν να επιδείξουν μεγάλη αντοχή σε θύελλες και καταιγίδες.

econews

Σχόλια