Υπεράκτια αιολική ενέργεια: ραγδαία ανάπτυξη για λίγους

0
1431

Οι επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν το 2015 σε σύγκριση με το 2014 στα 13,3 δισ. Ευρώ.

Το 2015 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τα υπεράκτια αιολικά τόσο ως προς το ύψος των επενδύσεων όσο και ως προς τις συνδέσεις υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τα δίκτυα ενέργειας.

Ειδικότερα, με τα δίκτυα συνδέθηκαν 3.019 υπεράκτια αιολικά Μεγαβάτ, ισχύς υπερδιπλάσια από αυτή που συνδέθηκε το 2014.

Ακόμα 3.034 Μεγαβάτ κατανεμημένα σε δέκα διαφορετικά πάρκα εξασφάλισαν χρηματοδότηση.

Πλέον στις ευρωπαϊκές θάλασσες περιστρέφονται ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος λίγο πάνω από 11 Γιγαβάτ.

 

«Η νέα ισχύς των τριών Γιγαβάτ είναι ενθαρρυντική παρότι περιλαμβάνει καθυστερημένα έργα από το 2014, ειδικά στη Γερμανία» σχολίασε ο Τζάιλς Ντίκσον, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

Η νέα υπεράκτια αιολική ισχύς του 2015 εγκαταστάθηκε σε τρεις μόλις ευρωπαϊκές χώρες -Γερμανία (2,282MW), Βρετανία (556MW) και Ολλανδία (180MW)- και 14 πάρκα.

Ακόμα έξι πάρκα συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή στις χώρες αυτές.

Σε επίπεδο ανεμογεννητριών συνδέθηκαν με το δίκτυο 754 συστήματα με μέση ισχύ 4,2 Μεγαβάτ έναντι 3,7 Μεγαβάτ το 2014, καθώς οι κατασκευαστές αναπτύσσουν ολοένα και μεγαλύτερα και αποδοτικότερα μοντέλα (όπως η υπεράκτια ανεμογεννήτρια-μαμούθ των 50 Μεγαβάτ που αναπτύσσουν στις ΗΠΑ).

Η EWEA εκτιμά ότι η υπεράκτια αιολική ισχύς θα φτάσει τα 20 Γιγαβάτ στην Ευρώπη το 2020 παρότι αναμένει επιβράδυνση της μεγέθυνσης του κλάδου το 2016.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά το 2020 όταν και οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τις ΑΠΕ θα παύσουν να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

H EWEA θεωρεί ότι υπάρχει ευρύ πεδίο ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτής στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική αρκεί να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) εκφράζει τη «θλίψη» της που «η Ελλάδα, ακόμη δεν συμμετέχει σε αυτήν την κοσμογονία», αλλά και την «ελπίδα ότι σύντομα θα αλλάξει αυτή η κατάσταση, δεδομένου μάλιστα του μοναδικά υψηλού αιολικού δυναμικού του Αιγαίου, που κάποιοι ρομαντικοί αποκάλεσαν Αιολικό Κουβέιτ«.

econews

Σχόλια