Η Κοπεγχάγη αποσύρει τα λεφτά της από τα ορυκτά καύσιμα

0
2919

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Δανίας, της Κοπεγχάγης, ανακοίνωσε ότι το επενδυτικό ταμείο της πόλης θα αποσύρει κεφάλαια ύψους 930 εκατ. Ευρώ από επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα: άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Εάν η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, ο δήμος της Κοπεγχάγης θα γίνει ο πρώτος επενδυτής στη Δανία που θα ρευστοποιήσει τις μετοχές και τα ομόλογα που διαθέτει σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

«Η Κοπεγχάγη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πόλεων που προωθούν την «πράσινη» μετάβαση και εργαζόμαστε σκληρά ώστε να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη πόλη του κόσμου το 2025. Για αυτό το λόγο μας φάνηκε ότι είναι λάθος η δημοτική αρχή να επενδύει στο πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο» δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Information ο δήμαρχος Φρανκ Γιένσεν.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ούτε ποια είναι η έκθεση της πόλης σε μετοχές και ομόλογα του «βρώμικου» ενεργειακού τομέα ούτε σε ποιες επενδύσεις θα κατευθυνθούν τα χρήματα από τη ρευστοποίησή τους.

Πέρυσι, το Όσλο της Νορβηγίας έγινε η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο που προχώρησε σε αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα αποκομίζοντας 7 εκατομμύρια δολάρια (όπως και η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγόρευσε τα αυτοκίνητα στο Κέντρο της).

Παρόμοια πρόθεση έχουν εκφράσει και οι αρχές του Νιούκαστλ της Αυστραλίας, του μεγαλύτερου λιμανιού μεταφόρτωσης άνθρακα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους κλιματικούς επιστήμονες, το 80% των γνωστών αποθεμάτων άνθρακα, 50% πετρελαίου και 30% φυσικού αερίου που κρύβονται στο υπέδαφος της Γης θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις πιο ολέθριες συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

econews

Σχόλια