Τασμανία: πυρκαγιές που καίνε χιλιόχρονα δέντρα καμπανάκι για το μέλλον

0
168

Περισσότερα από 700.000 στρέμματα δάσους στη δυτική Τασμανία έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που πυροδότησαν διαδοχικοί κεραυνοί στις 13 Ιανουαρίου.

Η έκταση και η ένταση της πυρκαγιάς είναι τέτοια που η πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού που βρίσκεται νότια της Αυστραλίας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, χωρίς να υπάρχει προοπτική σωτήριων βροχοπτώσεων στο εγγύς μέλλον.

Η πυροσβέστες έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην προφύλαξη γεωργικών εκτάσεων, ενεργειακών υποδομών όπως υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης και ορισμένες περιοχές με ιδιαιτέρως πλούσια βιοποικιλότητα.

Ανθρώπινες ζωές μπορεί να μην έχουν χαθεί αλλά οι πυρκαγιές έχουν κάψει πανάρχαια δέντρα ηλικίας άνω των 1000 ετών που αποτελούν Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι πυρκαγιές καίνε κωνοφόρα δέντρα ενδημικά της Τασμανίας και τροπικά δάση, καθώς επίσης και εκτεταμένες περιοχές με οργανικά εδάφη τα οποία τρέφουν τη μοναδική βλάστηση του νησιού.

Θεωρείται αδύνατη η ανάκαμψη της ενδημικής αλπικής χλωρίδας δεδομένης της βραδείας ανάπτυξης αυτών των ειδών, των αυξημένων κινδύνων για νέες πυρκαγιές από τη βλάστηση πιο εύφλεκτης πανίδας και την αργή συγκέντρωση τυρφωδών εδαφών, μια διαδικασία που διαρκεί για χιλιάδες χρόνια.

Οι ειδικοί αποδίδουν τις πυρκαγιές στην παρατεταμένη και έντονη ξηρασία που επικρατεί στην Τασμανία. Αυτή η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών προκάλεσε «ξηρές» βροχές κεραυνών που προκάλεσαν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στα άνυδρα εδάφη.

Παράλληλα με τη διαχρονική μείωση των βροχοπτώσεων από το 1970 μέχρι σήμερα ευνοούνται οι πυρκαγιές σε οικοσυστήματα που δεν είναι προσαρμοσμένα σε συνθήκες ανομβρίας και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευάλωτα στη φωτιά.

Τα χιλιετή δέντρα που καταστρέφονται έχουν προσαρμοστεί σε πολύ αργές κλιματικές μεταβολές και δεν μπορούν να «παρακολουθήσουν» την ξέφρενη ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών.

econews

Σχόλια