Ποιες τροφές αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία (μαζί με την άσκηση)

1
1065

Το κόκκινο κρασί, τα εσπεριδοειδή και τα μούρα είναι φυσικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το βρετανικό Ηστ Άνγκλια διαπίστωσαν ότι μόλις τρεις με τέσσερις μερίδες τροφών ή ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή – τα παράγωγα του δευτερογενούς μεταβολισμού των φυτών, δηλαδή οργανικά συστατικά τα οποία δεν συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη ή την αύξησή τους – περιορίζουν τις στυτικές δυσλειτουργίες.

Αυτό συμβαίνει χάρη στις ανθοκυανίνες, μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα σε πολλές ποικιλίες μούρων, αλλά και σε άλλα είδη φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών.

Τη στυτική λειτουργία βελτιώνει και η συχνή σωματική άσκηση, ωστόσο μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή είναι εξίσου αποτελεσματική όσο το γρήγορο περπάτημα διάρκειας πέντε ωρών ανά εβδομάδα.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων σχετίζεται με τον περιορισμό του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας κατά 14%. Ο συνδυασμός ωστόσο της πλούσιας σε φλαβονοειδή διατροφής και της συχνής άσκησης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του κινδύνου κατά 21%.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων όπως π.χ. ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά» αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Αεντίν Κάσιντι από το Πανεπιστήμιο Ηστ Άνγκλια.

«Η μελέτη μας αποτελεί την πρώτη του είδους, η οποία εξετάζει τον συσχετισμό μεταξύ φλαβονοειδών και στυτικής δυσλειτουργίας, ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί σχεδόν το 50% των μεσήλικων ανδρών και των ανδρών προχωρημένης ηλικίας. Τα φλαβονοειδή εντοπίζονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως επίσης και σε ποτά και ροφήματα, όπως το τσάι, τα αφεψήματα βοτάνων και το κρασί».

«Συγκεκριμένα εξετάσαμε έξι κύρια είδη φλαβονοειδών τα οποία καταναλώνουμε συχνότερα και διαπιστώσαμε ότι τα τρία από αυτά, οι ανθοκυανίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες, αποδεικνύονται πράγματι ευεργετικά στο πρόβλημα της στυτικής δεισλειτουργίας» υπογραμμίζει ο ειδικός.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν συχνά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή φάνηκε να αντιμετωπίζουν κατά 10% χαμηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Και μιλάμε για μόλις για μερικές μερίδες την εβδομάδα. Κορυφαίες πηγές ανθοκυανινών, φλαβανονών και φλαβονών αποτελούν οι φράουλες, τα μύρτιλλα, τα μαύρα φραγκοστάφυλα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα εσπεριδοειδή και το κόκκινο κρασί» καταλήγει ο δρ Κάσιντι.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.